Latvijas vēstnieks Čehijā atklās ikgadējās Kurzemes dienas Nāhodā

09.09.2011. 15:20

10.septembrī Latvijas vēstnieks Čehijā Kaspars Ozoliņš ar uzrunu atklās piektās tradicionālās Kurzemes dienas Čehijas pilsētā Nāhodā (Náchod).

Kurzemes dienas Nāhodā tiek rīkotas, lai pieminētu pilsētas vēsturē svarīgo notikumu - Kurzemes hercoga Pētera fon Bīrona ierašanos 1795.gadā. Svētkos norisināsies plaša kultūras programma 18.gadsimta beigu noskaņās, kuras centrālais notikums ir „Kurzemes hercoga Pētera Bīrona ierašanās”. Svētkos uzstāsies Bauskas pils seno deju kolektīvs „Galms” un tajos viesosies Bauskas pilsētas domes mēra vietnieks Jānis Feldmanis un Bauskas mākslas skolas direktore Mārīte Šulce.

2010.gada 23.jūlijā Bauskas un Nāhodas pilsēta noslēdza sadarbības līgumu, kura ietvaros puses ir paudušas gatavību ne tikai stiprināt jau līdzšinējo sadarbību kultūras un vēstures jomā, bet arī veicināt sadarbību starp abu pilsētu skolām, koriem, deju un sporta kolektīviem.

Hercogs fon Bīrons bija spiests pamest Kurzemi un doties uz Bohēmiju (Čehijas Rietumu daļu) lielvaru īstenotas Polijas dalīšanas rezultātā. 1795.gadā hercogs iegādājās īpašumā Nāhodas pili, kā arī netālu esošo Ratiboržices pili. Čehijas sabiedrībā pazīstamākā ir hercoga vecākā meita Katrīna Frīderihe Vilhelmīne Benigna. Viņas portretu un Ratiboržices pili un tās apkārtni savā hrestomātiskajā romānā „Vecmāmiņa” attēlojusi ievērojamākā 19.gadsimta čehu rakstniece Božena Ņemcova (Božena Němcová).

Kurzemes svētkos ne tikai atzīmē vēsturiskās saiknes starp Latviju un Čehiju, bet arī iepazīstina ar Latvijas kultūru un veicina interesi par turpmāko sadarbību starp Latvijas un Čehijas iedzīvotājiem.