Ārlietu ministrijas pirmā politiskā departamenta direktors Andžejs Viļumsons Prāgas Eiropas samitā diskutē par Austrumu partnerību

13.07.2021. 14:01

2021. gada 13. jūlijā Ārlietu ministrijas pirmā divpusējā departamenta direktors Andžejs Viļumsons piedalījās Prāgas Eiropas samitā diskusijā par ES Austrumu partnerību.

A. Viļumsons uzsvēra, ka sniegt atbalstu Austrumu partnerības valstīm šobrīd ir vēl aktuālāk nekā jebkad agrāk. Svarīgi, lai Austrumu partnerība sniegtu tās partnervalstīm iespēju izdarīt brīvu izvēli, stiprinot to suverenitāti. ES Austrumu partnerības jaunās prioritātes - ekonomikas atjaunošana, investīcijas un noturības stiprināšana - palīdzēs partnervalstīm atgūties no COVID-19 krīzes, īstenot reformas un stiprināt ieinteresēto valstu noturību pret iekšējiem un ārējiem izaicinājumiem. 

Prāgas Eiropas samita diskusija par Austrumu partnerību tika rīkota ar Latvijas vestniecibas Čehijā atbalstu.  Kopā ar A. Viļumsonu tajā piedalījās Čehijas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis Austrumu partnerībai Jaroslavs Kurfirsts (Jaroslav Kurfürst) un citi dalībnieki. Diskusiju vadīja Radio Brīvā Eiropa viceprezidente Deizija Sindelara (Daisy Sindelar)

Samitā diskusijā par dzimumu līdztiesību ievadvārdus teica Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Diskusijā par Eiropas zaļo kursu un digitālo transformāciju piedalījās Rīgas domes eksperte Nika Kotoviča.

Prāgas Eiropas samits šogad notika jau 16. reizi, piedoties ES un NATO valstu valdību pārstāvjiem, parlamentāriešiem, pētniekiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, diskutējot par ES nākotni un izaicinājumiem.