Vēstniece Gunta Pastore piedalās ikgadējos Kurzemes svētkos Čehijas pilsētā Nāhodā

13.09.2021. 13:32

2021. gada 11. septembrī vēstniece Gunta Pastore kopā ar Nāhodas pilsētas mēru Janu Birki (Jan Birke) atklāja tradicionālos Kurzemes svētkus Nāhodā. Kurzemes svētki šajā Čehijas pilsētā, kurai ir vēsturiskas saiknes ar Latviju, tika svinēti jau piecpadsmito reizi. Kā ik gadu, svētkos bija plaša kultūras programma.

Svinīgajā uzrunā Latvijas vēstniece sveica svētku dalībniekus un rīkotājus, pauda prieku par kuplo apmeklētāju skaitu un novēlēja visiem labu veselību. Vēstniece nodeva sveicienus no Bauskas - Nāhodas sadraudzības pilsētas Latvijā, kuras pārstāvji šogad nevarēja piedalīties.

Bauskai un Nāhodai - abām Latvijas un Čehijas pilsētām – ir sekmīga sadarbība kultūras, vēstures un citās jomās. Īpaši jāizceļ Bauskas pils restaurācija, kur būtisku ieguldījumu dod Čehijas restauratori.

Kurzemes svētki Nāhodā ik septembri tiek rīkoti par godu Kurzemes hercogam Pēterim Bīronam. Hercogs, kurš 18. gadsimta beigās bija Nāhodas pils īpašnieks un bija šeit apmeties, bija liels mākslas cienītājs. Svētku tradīcija aizsākās pēc čehu vēsturnieces Veras Vlčkovas (Věra Vlčková) nozīmīgajiem pētījumiem par Kurzemes hercogu un viņa ģimeni.