Starptautiskajā prettotalitārisma festivālā “Mene Tekel” Čehijā demonstrē filmu “Spiegs, kurš mans tēvs”

14.10.2021. 13:45
Starptautiskajā prettotalitārisma festivālā “Mene Tekel” Čehijā demonstrē filmu “Spiegs, kurš mans tēvs”

2021. gada 13. oktobrī ar Latvijas vēstniecības Čehijā atbalstu starptautiskajā prettotalitārisma festivālā “Mene Tekel” Prāgā, kinoteātrī “Kino Mat”, bija skatāma dokumentālā filma “Spiegs, kurš mans tēvs”.

Vēstniece Gunta Pastore, kopā ar “Mene Tekel” direktori Danielu Ržeržihovu (Daniela Řeřichová) atklājot seansu, pateicās festivāla organizatoriem par ilggadējo sekmīgo sadarbību. G. Pastore norādīja, ka šis nozīmīgais festivāls palīdz atgādināt par totalitārisma laika noziegumiem, lai tie nekad vairs neatkārtotos.

Dokumentālā filma “Spiegs, kurš mans tēvs” ir Latvijas, Čehijas, Vācijas un Igaunijas kopražojums. Tas ir personisks stāsts par to, ko nozīmē piedzimt spiega ģimenē un atrasties Aukstā kara aizskatuvē. Pēc filmas noskatīšanās skatītāji dalījās iespaidos, kā arī savās personiskajās atmiņās par Aukstā kara laiku.

Festivāls “Mene Tekel” šogad notiek no 11. līdz 17. oktobrim. Latviju tajā pārstāv arī Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvis Dr. hist. Gints Apals, uzstājoties starptautiskā konferencē “Right to the Law” (“Tiesības uz likumu”), kas notiek Čehijas Senātā.

Mene Tekel” festivāls notiek jau 15. gadus. Jirži Hencingers, dzejnieks un politiskais ieslodzītais, ir teicis: “To nevainīgo upuru – bērnu, viņu māšu un sieviešu vārdā, to vārdā, kuri tika nošauti karā, To vārdā, kuri nekad neatgriezās no cietuma, To vārdā, kuri par vergiem kļuva un tomēr nepārdeva savu godu par Jūdas grašiem, Mīlestības, dzīves, patiesības un cilvēku tiesību vārdā – to izstumto un svešatnē zudušo cilvēku vārdā, To vārdā, kuri ilgstoši dzīvoja elles malā, Viņu visu vārdā es rakstu vārdus no Bībeles: Mene Tekel!“.

Vairāk foto Flickr.com