Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvis Gints Apals uzstājas “Mene Tekel” prettotalitārisma konferencē Prāgā

15.10.2021. 10:29
Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvis Gints Apals uzstājas “Mene Tekel” prettotalitārisma konferencē Prāgā

2021. gada 14. oktobrī Čehijas Senātā notika starptautiskā prettotalitārisma festivāla “Mene Tekel” rīkota konference “Tiesības uz taisnīgumu”. Tajā Latviju pārstāvēja Okupācijas muzeja darbinieks Dr. Gints Apals. Konferences patrons bija Senāta prezidents Milošs Vistrčils (Miloš Vystrčil).

Gints Apals savā priekšlasījumā “Konceptuālās pieejas Latvijas vēsturē ārvalstu okupācijas laikā” uzsvēra, ka padomju okupācijas laikā sabiedrībā Latvijā izpaudās gan pretošanās, gan kolaborācijas tendences. G. Apals raksturoja Gunāru Astru ka izcilāko pretošanās kustības paraugu 80. gados. 

Festivāls “Mene Tekel” šogad notiek no 11. līdz 17. oktobrim. Latviju tajā pārstāv arī dokumentālā filma “Spiegs, kurš mans tēvs”. Filma ir Latvijas, Čehijas, Vācijas un Igaunijas kopražojums. Tas ir personisks stāsts par to, ko nozīmē piedzimt spiega ģimenē un atrasties Aukstā kara aizskatuvē.

 “Mene Tekel” festivāls šogad notika jau piecpadsmito reizi. Jirži Hencingers, dzejnieks un politiskais ieslodzītais, ir teicis: “To nevainīgo upuru – bērnu, viņu māšu un sieviešu vārdā, to vārdā, kuri tika nošauti karā. To vārdā, kuri nekad neatgriezās no cietuma. To vārdā, kuri par vergiem kļuva un tomēr nepārdeva savu godu par Jūdas grašiem. Mīlestības, dzīves, patiesības un cilvēku tiesību vārdā – to izstumto un svešatnē zudušo cilvēku vārdā. To vārdā, kuri ilgstoši dzīvoja elles malā.  Viņu visu vārdā es rakstu vārdus no Bībeles: Mene Tekel!“.