Čehijas latvieši un Latvijas draugi pulcējas uz Valsts svētku svinībām vēstniecībā

22.11.2021. 13:59

2021. gada 20. novembrī vēstniecībā uz Latvijas 103. dzimšanas dienu pulcējās Čehijā dzīvojošie un studējošie latvieši, kā arī Latvijas čehu draugi.

Uzrunājot svinību viesus, vēstniece Gunta Pastore apsveica visus Latvijas proklamēšanas 103. gadadienā. Šis gads ir īpašs Latvijas un Čehijas attiecībās, jo aprit simt gadu kopš toreizējā Čehoslovākija atzina Latviju de jure. Latviešu un čehu vēlme pulcēties tik kuplā skaitā uz kopīgām svinībām ir apliecinājums ciešajām un draudzīgajām abu valstu attiecībām.

Svētku svinībās ar virtuālu uzrunu latviešiem pasaulē sanākušos sveica arī Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele. “Tikai kopā strādājot un sadarbojoties, un atbalstot vienam otru, mēs spējam paveikt apbrīnojami daudz un sasniegt arvien jaunu izcilību un pieaugošu labklājību gan mūsu cilvēkiem, gan plašā pasaulē,” uzsvēra E. Gavele. Viņa pateicās tautiešiem par nesavtīgo darbu ikdienā, strādājot Latvijas labā, kā arī par nerimstošu darbu latviešu valodas, kultūras un tradīciju uzturēšanā.

Svinību dalībnieki dziedāja Valsts himnu un patriotiskās latviešu dziesmas, baudīja sarūpētos tradicionālos latviešu ēdienus un dzērienus. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, pasākums notika vēstniecības dārzā.

Valsts svētku svinību laikā vēstniecībā uz Latviešu valodas aģentūras organizēto prāta spēļu "Cietie rieksti latviešiem pasaulē" finālu bija pulcējušies “Prāgas riekstkoži”, sīvā konkurencē izcīnot augsto ceturto vietu.

Latvijas vēstniecība savu nacionālo dienu Čehijā ik gadu svin arī plašākā pulkā kopā ar pārējām Baltijas un Ziemeļvalstu vēstniecībām Čehijā. Šogad tā tika svinēta 11. novembrī Nacionālajā galerijā Prāgā.