Prāgas rātsnamā atklāj izstādi par Rīgas jūgendstilu

01.12.2021. 16:49

2021. gada 30. novembrī Prāgas rātsnamā Latvijas vēstniecība Čehijā, Prāgas pilsētas dome un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” atklāja izstādi "Rīgas jūgendstils. Arhitektūra un māksla". Atklāšanā piedalījās Prāgas mērs Zdeņeks Hržibs (Zdeněk Hřib), Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns, Latvijas vēstniece Gunta Pastore un muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” direktore Agrita Tipāne.

Prāgas mērs Z. Hržibs uzrunā uzsvēra, ka Prāga un Rīga ir ne tikai sadarbības pilsētas, bet tās vieno arī bagāts kultūras mantojums. “Prāga ar tās simbolisko rātsnamu dažkārt tiek dēvēta par Eiropas Art Nouveau galvaspilsētu, bet Rīga ar katru trešo ēku tās vēsturiskajā centrā ir pilsēta ar augstāko Art Nouveau arhitektūras koncentrāciju pasaulē. Priecājos, ka šī izstāde mums atklāj dažus no Latvijas mākslas un arhitektūras darbiem šeit, Čehijas sirdī,” teica Prāgas mērs.

Rīgas vicemērs E. Smiltēns atzīmēja, ka Rīgā ir vairāki simti jūgendstila ēku un saglabājušos interjeru, kā arī daudz jūgendstila iedvesmotu mākslas darbu, grāmatu un priekšmetu muzeju kolekcijās. Rīgas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO kultūras mantojumā, jūgendstils tiek popularizēts Eiropas jūgendstila pilsētu sadarbības tīklā RANN (Réseau Art Nouveau Network) un “Eiropas Jūgendstila ceļā”. Izstāde iepazīstina ar jūgendstilu Rīgas arhitektūrā, ēku interjeros, glezniecībā, tēlniecībā, dizaina objektos. “Ar patiesu prieku rādām šo izstādi Prāgā – vienā no brīniškīgākajām Eiropas pilsētām,” tā E. Smiltēns.

Muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” direktore A. Tipāne uzsvēra, ka izstāde Čehijai īpaši sagatavota čehu valodā. “Priecāsimies, ja izstāde rosinās Čehijas  iedzīvotājus gan neklātienē iepazīt Rīgas kultūrvēsturisko mantojumu, gan apmeklēt Rīgu un, protams, arī muzeju “Rīgas Jūgendstila centrs”,” teica A. Tipāne.

Vēstniece G. Pastore pauda gandarījumu par iespēju parādīt Rīgas jūgendstilu Prāgā un pateicās Prāgas pilsētas pašvaldībai un Rīgas Jūgendstila centram par lielisko sadarbību izstādes tapšanā.

Izstāde "Rīgas jūgendstils. Arhitektūra un māksla" tapusi, sadarbojoties Latvijas vēstniecībai Čehijā, Prāgas pilsētas domei un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzejam “Rīgas Jūgendstila centrs”. Ekspozīcija Prāgas rātsnamā ir skatāma līdz 2021. gada 30. decembrim.