Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns ar Prāgas pilsētas domes pārstāvjiem pārrunā divpusējo sadarbību

02.12.2021. 16:50

29. un 30. novembrī Prāgā vizītē uzturējās Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns, lai kopīgi ar Prāgas mēru Zdeņeku Hržibu (Zdeněk Hřib) Prāgas rātsnamā atklātu Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Čehijā un Prāgas pilsētas domi veidoto izstādi "Rīgas Jūgendstils. Arhitektūra un māksla”.  

Vizītē Prāgā E. Smiltēns tikās arī ar Prāgas pilsētas domes un tās institūciju pārstāvjiem, lai iepazītos ar  Prāgas pieredzi pilsētas nekustamā īpašuma apsaimniekošanā, jaunizstrādāto Metropoles plānu, kuram jāstājas spēkā 2023. gadā, aizvietojot 1999. gada plānu, un starptautisko sadarbību, kā arī viesojās vēstniecībā.

Tiekoties ar Janu Habru (Jan Chabr), Prāgas pilsētas pašvaldības padomnieku Prāgas pilsētas nekustamo īpašumu apsaimniekošanas jautājumos, tika pārrunāta pilsētas īpašumu apsaimniekošanas politika, 3D būves informācijas modelēšanas sistēmu (BIM) ieviešana, ko sāk izmantot būvju projektēšanā. Īpaši tika pārrunāts Prāgas publiskais, dabai draudzīgais ielu apgaismošanas projekts. Pilsētas apgaismošanas projekts, kas uzsākts pirms diviem gadiem, ietver ne tikai dabai draudzīgu ielu apgaismojumu, bet arī elektroauto uzlādes punktus, optisko internetu pašvaldības vajadzībām un pilsētas novērošanas sistēmu. Prāgas pilsēta no pašreizējiem 500 uzlādes punktiem līdz 2026. gadam plāno uzstādīt 6000 uzlādes punktus.

E. Smiltēns apmeklēja Prāgas Pilsētplānošanas un attīstības institūta (IPR) Arhitektūras un metropoles plānošanas centru (CAMP), ar tā vadītāju Štepanu Bartlu (Štěpán Bartl) apspriežot Prāgas un Rīgas metropoļu politiku. Rīgas plānošanas reģions ir izstrādājis Rīcības plānu Rīgas areāla attīstībai. Līdzīgi kā Rīgai ar tās pierobežā esošajām septiņām pašvaldībām arī Prāgai ir aktuāla sadarbība ar to robežojošo Centrālbohēmijas reģionu. CAMP, kurā Prāgas iedzīvotāji var iepazīties ar jauno plānu, radīts pirms četriem gadiem. Centrā  tiekas pilsētas domes pārstāvji, īpašumu attīstītāji, iedzīvotāji, nevalstiskās organizācijas, lai diskutētu par pilsētas attīstību, eksponētu izstādes, rīkotu konferences, lasītu lekcijas utt.. Tā ir ikvienam brīvi pieejama vieta, centrs cilvēkiem, kas interesējas par dzīvi pilsētā. Sarunas dalībnieki vienojās par Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta un CAMP vadītāja turpmāku tikšanos, lai iepazītos ar Prāgas pieredzi sabiedrības iesaistē pašvaldības darbā. Metropoļu politika tika pārrunāta arī ar Petru Hlavāčeku (Petr Hlavaček), Prāgas mēra pirmo vietnieku un IPR pārstāvi Jirži Deilu (Jiří Deyl). Savukārt ar Prāgas pilsētas Starptautisko attiecību daļas vadītāju Martinu Huraviju (Martin Churavý) tika pārrunāta sadarbība ārlietu jomā.