Vēstniece Gunta Pastore apmeklē Brno pilsētu

17.02.2022. 12:59
Vēstniece Gunta Pastore apmeklē Brno pilsētu

2022. gada 16. februārī Latvijas vēstniece Čehijā Gunta Pastore darba vizītē apmeklēja Brno pilsētu. Vizītes mērķis bija tikties ar pilsētas vadību, uzņēmējiem, izglītības un kultūras iestādēm, lai sekmētu Latvijas un Čehijas sadarbību ekonomikā, izglītībā un kultūrā.

Tiekoties ar Brno pilsētas pašvaldības vadītāju Marketu Vankovu (Markéta Vaňková), vēstniece pārrunāja Latvijas un Čehijas pilsētu aktuālos jautājumus transporta, starptautiskās sadarbības, izglītības un kultūras jomās.

Kopā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LUCFI) zinātniekiem vēstniece apmeklēja Centrāleiropas Tehnoloģiju institūtu CEITEC, kur Latvijas delegācija ­–  Aivars Vembris, institūta Organisko materiālu laboratorijas vadītājs, Valdis Korsaks, Tīrtelpas vadītājs, Gatis Mazoļevksis, Mikro un nano ierīču laboratorijas vadītājs ­–  tikās ar CEITEC BUT (Brno Tehnoloģiju universitāte) direktoru Radimiru Vrbu (Radimir Vrba), CEITEC infrastruktūras vadītāju un CzechNanoLab koordinatoru Mihalu Urbāneku (Michal Urbánek), kā arī ar pētnieku grupu. LUCFI un CEITEC apmainījās pieredzē fotonikā, viedo nano ierīču jomā, 2 D materiālu pētniecībā, tīrtelpas infrastruktūrā un citos. CEITEC iepazīstināja ar savu nanotehnoloģiju pētniecības centru un laboratorijām. Gan Cietvielu fizikas institūta Nanotehnoloģiju centrs, gan Čehijas CEITEC ir Eiropas EuroNanoLab tīkla dalībnieki.

G. Pastore apmeklēja Brno Masarika Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāti. Tiekoties ar dekāna vietnieku profesoru Tomāšu Pospišīlu (Tomáš Pospíšil) un Baltistikas nodaļas vadītāja vietnieku Vaidas Šeferi (Vaidas Šeferis), vēstniece pateicās universitātei par izcilo sadarbību latviešu valodas apmācībā. G. Pastore pauda gandarījumu, ka čehu studentu vidū ir interese par latviešu valodu un studentu skaits saglabājas stabils. Vēstniece nodeva Baltistikas nodaļai Latvijas Nacionālās bibliotēkas dāvinājumu – pēdējos gados izdotās grāmatas angļu valodā par Latviju, tās vēsturi un kultūru, ko bibliotēka sagatavojusi, atzīmējot Latvijas starptautiskās atzīšanas de jure 100. gadadienu.

Vizītē Gunta Pastore tikās arī ar Masarika Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāna vietnieku profesoru Petru Suhiju (Petr Suchý), lai pārrunātu plānotās vieslekcijas starptautisko attiecību studentiem.

Morāvijas muzejā G.Pastore tikās ar tā ģenerāldirektoru Jiržiju Mitāčeku (Jiří Mitáček) un Zinātnes un pētniecības departamenta direktoru Mareku Juneku (Marek Junek). Muzeja pārstāvji atsaucās uz veiksmīgo pieredzi sadarbībā ar vēstniecību un pauda interesi par turpmāko sadarbību ar Latviju.

Vizītes noslēgumā vēstniece apmeklēja Brno Filharmoniju. Sarunā ar tās direktori Mariju Kučerovu (Marie Kučerová) un programmu direktoru Viteslavu Mikešu (Vítězslav Mikeš) Gunta Pastore pateicās Brno Filharmonijai par ilggadīgo aktīvo sadarbību ar Latviju.

17. februārī Brno Filharmonijā notiek koncerts “Ziemeļu melanholijas šarms”, kurā tiek atskaņota latviešu komponista Pētera Vaska mūzika. Koncertu atbalsta arī Latvijas vēstniecība Čehijā.