Ar vēstniecības atbalstu Čehijā skatāma Latvijas filma ‘’Pilsēta pie upes”

08.04.2022. 14:03

2022. gada 7. aprīlī Prāgā Eiropas filmu dienu festivālā bija skatāma režisora Viestura Kairiša vēsturiskā drāma “Pilsēta pie upes”.

Latvijas vēstniece Gunta Pastore, atklājot filmas pirmizrādi, pauda gandarījumu, ka tieši “Pilsēta pie upes” - pašreiz tik aktuālā, nacionālās un starptautiskās balvas ieguvusī Latvijas filma ir iekļauta Eiropas Filmu dienu festivālā. Vēstniecībai ir ilggadēja veiksmīga sadarbība ar festivālu. 

Uz pirmizrādi kinoteātrī “Lucerna” bija ieradies filmas režisors Viesturs Kairišs, čehu aktrise Brigita Cmuntova un Čehijas filmu industrijas kompānijas. Režisors V. Kairišs uzsvēra, ka filma stāsta par vēsturiskiem notikumiem -  par Otro pasaules karu, diemžēl karš nav beidzies, Krievijai izraisot brutālu karu Ukrainā. Tāpēc filma “Pilsēta pie upes” šodien ir pat aktuālāka, nekā 2020. gadā, kad tā tika uzņemta. Režisors pauda gandarījumu par šo kopprodukciju ar Čehiju, kuras nostājas ar Latviju sakrīt attiecībā uz agresorvalsti Krieviju.

Diskusijās pēc filmas bija iespējams iztaujāt režisoru gan par filmas tapšanas aizkulisēm, gan par viņa nākotnes plāniem.

Filma “Pilsēta pie upes” (latgaliešu – “Piļsāta pi upis”) ir 2020. gadā tapusi kinolente, kas ieguvusi vairākas Lielā Kristapa balvas, tostarp par labāko scenāriju un labāko aktierdarbu otrā plāna lomā, kuru atveido čehu aktrise B. Cmuntova.

Eiropas Filmu dienu festivāls šogad no 6. līdz 13. aprīlim Čehijā notiek jau 29. reizi. Tas ir viens no ievērojamākajiem filmu festivāliem Čehijā. “Pilsēta pie upes” festivāla laikā tiks izrādīta vairākās Čehijas pilsētās – piemēram, Hradec Krālovē, Ustī pie Labes, Kolīnā, Červenī Kostelec, Klatovos.