Valsts prezidents: Ziemeļmaķedonija ir izpildījusi visus kritērijus, lai ES nekavējoties sāktu iestāšanās sarunas (Valsts prezidenta kanceleja)

04.05.2022. 09:12

Valsts prezidents Egils Levits šodien Skopjē oficiālās vizītes ietvaros tikās ar Ziemeļmaķedonijas Republikas premjerministru Dimitaru Kovačevski (Dimitar Kovacevski), galvenokārt pārrunājot abu valstu ekonomisko attiecību paplašināšanu, Ziemeļmaķedonijas ceļu uz Eiropas Savienību (ES) un arī Ziemeļmaķedonijas prezidentūru Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) 2023. gadā.

Valsts prezidents pauda stingru Latvijas atbalstu Ziemeļmaķedonijas perspektīvajai dalībai ES, uzsverot, ka Ziemeļmaķedonija ir pelnījusi, lai atbilstoši izpildītajiem kritērijiem tiktu uzsāktas iestāšanās sarunas pēc iespējas ātrāk. “Ziemeļmaķedonija ir izpildījusi kritērijus. Ir jāiet tālāk, un nākamajam solim bez kavēšanās jābūt iestāšanās sarunu uzsākšanai – šādu pārliecību Latvija noteikti un konsekventi atbalsta,” atzīmēja E. Levits.

D. Kovačevski pateicās par Latvijas atbalstu un reformu pieredzi, kā arī uzsvēra savas valsts interesi aktivizēt abu valstu ekonomisko sadarbību.

Sarunā Ziemeļmaķedonijas premjerministra vietniece Slavica Grkovska (Slavica Grkovska) informēja par valsts paveikto labas pārvaldības jautājumos nolūkā stiprināt institūciju darbību caurspīdību un efektivitāti.

Apspriežoties par abu valstu sniegto dažāda veida atbalstu Ukrainai Krievijas izraisītā kara dēļ, E. Levits augstu novērtēja Ziemeļmaķedonijas pievienošanos ES sankcijām pret Krieviju.

Valsts prezidents un Ziemeļmaķedonijas premjerministrs pārrunāja arī sadarbību NATO ietvaros. E. Levits pateicās par Ziemeļmaķedonijas gatavību piedalīties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā. Sarunā piedalījās arī Ziemeļmaķedonijas aizsardzības ministre Slavjanka Petrovska (Slavjanka Petrovska), kura atzinīgi novērtēja sadarbību ar Latviju aizsardzības jomā un informēja par Ziemeļmaķedonijas ieguldījumu Eiropas drošības stiprināšanā.

Runājot par Ziemeļmaķedonijas gaidāmo prezidentūru EDSO, Valsts prezidents akcentēja, ka Latvija stingri atbalsta likumā balstītu starptautisko kārtību, un Ziemeļmaķedonija var rēķināties ar konstruktīvu Latvijas atbalstu savai prezidentūrai.

Vairāk: Valsts prezidents: Ziemeļmaķedonija ir izpildījusi visus kritērijus, lai ES nekavējoties sāktu iestāšanās sarunas | Valsts prezidenta kanceleja (president.lv)