Baltijas un Ziemeļvalstis kopīgajās nacionālo dienu svinībās Čehijā uzsver atbalstu Ukrainai

25.05.2022. 15:53
Baltijas un Ziemeļvalstis kopīgajās nacionālo dienu svinībās Čehijā uzsver atbalstu Ukrainai

2022. gada 24. maijā Latvijas vēstniecība kopā ar pārējām Baltijas un Ziemeļvalstu vēstniecībām Čehijā rīkoja kopīgās nacionālo dienu svinības Nacionālajā galerijā Prāgā. Solidarizējoties ar Ukrainas tautu, kas varonīgi cīnās pret Krievijas agresiju, Baltijas un Ziemeļvalstu kopīgajā pasākumā piedalījās arī Ukrainas vēstniecība.

Latvijas vēstniece Gunta Pastore kopīgajā uzrunā ar Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, Islandes vēstniekiem uzsvēra, ka Baltijas un Ziemeļvalstis, un Čehija iestājas par kopīgajām vērtībām - demokrātiju, likuma varu un cilvēktiesībām. Tomēr šīs vērtības un starptautiskās saistības ir jāievēro visiem. Vēstnieki noradīja, ka mēs nevaram būt drošībā, ja ikviens nav drošībā – arī Ukraina. Krievijas agresija un karš Ukrainā ir smags starptautisko tiesību pārkāpums. Baltijas un Ziemeļvalstis stingri atbalsta Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski noteiktajās robežās. Mūsu valstis atbalsta Ukrainu, piegādājot tai nepieciešamos materiālus un piemērojot sankcijas pret Krieviju. Vēstnieki uzsvēra, ka Ukrainas dalība Eiropas Savienībā nāktu par labu visas Eiropas drošībai un labklājībai. Ukrainas vēstnieks Jevgenss Perebinis (Yevgen Perebyinis) uzvēra, ka, lai gan ģeogrāfiski Ukraina nepieder Baltijas un Ziemeļvalstu reģionam, kopīgo vērtību ziņā tā pieder Eiropas valstu saimei. Vēstnieks pauda gandarījumu par Baltijas un Ziemeļvalstu uzaicinājumu pievienoties kopīgajam pasākumam, to uzskatot par solidaritātes zīmi Ukrainas tautai, kas varonīgi cīnās pret Krievijas agresiju. Nobeigumā vēstnieki pateicās Čehijai par izcilo sadarbību, kā arī novēlēja tai veiksmi prezidentūrā Eiropas Savienības Padomē, kas sāksies jūlijā.  

Pasākumā kā goda viesi uzstājās Čehijas Senāta prezidents Milošs Vistrčils (Miloš Vystrčil ) un ārlietu ministrs Jans Lipavskis (Jan Lipavský).

Kopīgo nacionālo dienu svinību neatņemama sastāvdaļa bija valstu nacionālie galdi. Latvijas vēstniecības nacionālo galdu rotāja Skrīveru un Lāču saldumi, Latvijas balzams un citi gardumi.

Pasākumā skanēja Baltijas un Ziemeļvalstu nacionālā mūzika, kā arī tika rādīti video par valstu kultūru, dabu un cilvēkiem.

Baltijas un Ziemeļvalstu vēstniecību Čehijā kopīgajās nacionālo dienu svinības ir kļuvušas par neatņemamu sadarbības tradīciju - tās šogad notika jau piecpadsmito reizi. Šogad tās bija kupli apmeklētas, piedaloties daudziem mūsu valstu sadarbības partneriem Čehijā - valsts amatpersonām, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, reģionu pašvaldībām, uzņēmējiem, kultūras darbiniekiem, ārvalstu diplomātiem un daudziem citiem.