Baltijas valstu vēstniecības Čehijas Ārlietu ministrijā atklāj izstādi “Čehijas-Baltijas gadsimts”

02.06.2022. 14:56

2022. gada 1. jūnijā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecības Čehijas Ārlietu ministrijā atklāja kopīgu izstādi “Čehijas-Baltijas gadsimts. 1921-2021”, kas tapusi par godu Baltijas valstu un Čehijas diplomātisko attiecību simtgadei.

Atklājot Baltijas valstu kopīgo izstādi, Latvijas vēstniece Gunta Pastore uzsvēra, ka Čehiju un Latviju, Igauniju un Lietuvu vieno ilggadēja draudzība un sadarbība dažādās jomās. Mēs esam cieši partneri Eiropas Savienībā un NATO. Mēs esam daļa no demokrātiskās pasaules. Tomēr mūsu valstīm ir arī līdzīga vēsturiskā pieredze ar svešu agresoru. Tāpēc mūsu valstis ne mirkli nešaubās, atbalstot Ukrainu tās cīņā pret Krievijas agresiju. Baltijas valstu vēstnieki pateicās Čehijas partneriem par teicamo sadarbību.

Izstādi kopā ar Baltijas valstu vēstniekiem atklāja arī Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis (Jan Lipavský).

2021. un 2022. gadi ir vēsturiski nozīmīgi Baltijas valstu attiecībās ar Čehiju. Tie iezīmē mūsu diplomātisko attiecību simtgadi. 1921. gada 29. decembrī Čehoslovākija atzina trīs Baltijas valstis de jure, par to iesniedzot Latvijai notu 1922. gada 5. janvārī. Izstādi ir veidojušas Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecības Prāgā. Izstādes kurators ir Mihals Švecs (Michal Švec). Izstāde tapusi ciešā sadarbībā ar čehu vēsturnieku Lubošu Švecu (Luboš Švec), kā arī Latvijas Nacionālo arhīvu.