Vēstniece Gunta Pastore piedalās Prāgas dialogā par sadarbību ar Indijas un Klusā okeāna reģionu

15.06.2022. 16:42

No 2022. gada 13. jūnija līdz 14. jūnijam Latvijas vēstniece Čehijā Gunta Pastore piedalījās  Čehijas rīkotajā Prāgas dialogā par sadarbību ar Indijas un Klusā okeāna reģionu.

Vēstniece Gunta Pastore, pasākumā pārstāvot Latviju, uzsvēra, ka Krievijas agresijas pret Ukrainu kontekstā sadarbība ar Indijas un Klusā okeāna reģionu aizvien pieaug. "Mūsu kopējās interesēs ir stabilitāte un ekonomiskā labklājība, ko nodrošina noteikumos balstīta starptautiskā kārtība. Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā rupji pārkāpj starptautisko tiesību pamatus. Šim karam ir milzīga negatīva ietekme arī uz starptautisko tirdzniecību, piegāžu ķēdēm un pārtikas nodrošinājumu," sesijā "Indijas – Klusā okeāna reģions: ekonomiskā dimensija" akcentēja Gunta Pastore.

Vēstniece uzsvēra, ka ES un Indijas – Klusā okeāna reģiona partneriem ir jāstrādā kopā, cenšoties mazināt atkarību no viena piegādātāja vai reģiona. Kopīgi jāstiprina mūsu valstu ekonomiskā noturība, saglabājot atvērtus, stabilus un pieejamus tirgus, un dažādojot globālās piegāžu ķēdes, kā arī iestājoties par atvērtu un paredzamu tirdzniecības vidi.

G. Pastore norādīja, ka Latvija kā neliela atvērta ekonomika stingri atbalsta ES brīvās tirdzniecības nolīgumu tīkla paplašināšanu Indijas un Klusā okeāna reģionā. Latvija sagaida iespējami ātru ES sarunu pabeigšanu par brīvās tirdzniecības līgumiem ar Jaunzēlandi un Austrāliju, kā arī atbalsta Eiropas Komisijas centienus noslēgt attiecīgus līgumus ar Indiju.