Pabriks ES aizsardzības ministru sanāksmē Prāgā aicina sniegt Ukrainai lielāku militāro palīdzību

06.09.2022. 17:10

Š.g. 30. augustā, Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru sanāksmē Prāgā, Čehijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks apliecināja Latvijas gatavību piedalīties ES kopējos centienos stiprināt Ukrainas militārās spējas, izmantojot finanšu, apmācību un militāro piegāžu instrumentus.

“Latvija atzinīgi vērtē ES iniciatīvu organizēt apmācību misiju un ir gatava uzņemt daļu apmācību misijas savā teritorijā. Mēs arī uzskatām, ka ES misijai jābūt ātrai un savlaicīgai, tai jāpiesaista Eiropas Miera mehānisma līdzekļi. Mums arī būtu jāpalielina pašreizējais Eiropas Miera mehānisma finanšu apjoms, lai sniegtu Ukrainai vajadzīgo militārā ekipējuma atbalstu,” sanāksmē pauda aizsardzības ministrs.

A. Pabriks arī uzsvēra nepieciešamību ES līmenī sniegt Ukrainai lielāku militāro palīdzību: “Ja mēs spēsim apvienot visus savus spēkus un palīdzēt Ukrainai uzvarēt šajā karā pret Krievijas agresiju, tad Krievijas loma arī citos karstajos punktos pasaulē mazināsies.”

Tāpat aizsardzības ministrs aicināja ES apmācību misijas organizēšanā sadarboties ar partneriem ārpus ES, tostarp, Lielbritāniju un ASV. 
ES ieguldījums Eiropas Miera mehānismā Ukrainas atbalstam pašlaik veido 2,5 miljardus eiro, kas papildināts ar finansējumu militārā ekipējuma, individuālo aizsardzības līdzekļu un citu Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamo materiālu iegādei saskaņā ar Ukrainas valdības noteiktajām prioritātēm. 

Jau ziņots, ka 29. un 30. augustā aizsardzības ministrs A. Pabriks piedalās ES aizsardzības ministru sanāksmē Prāgā, Čehijā, lai pārrunātu aktuālos aizsardzības un drošības politikas jautājumus.

Ņemot vērā Krievijas nepārtraukto agresiju Ukrainā, šodien sanāksmē norisinājās darba sesija par ES militāro palīdzību Ukrainai, tostarp ar Eiropas Miera mehānisma starpniecību. Sesijā attālināti piedalījās arī Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs (Oleksii Reznikov), lai iepazīstinātu ar aktuālo drošības situāciju Ukrainā un informētu par valsts bruņoto spēku vajadzībām.

Jau vēstīts, ka kopš 24. februāra Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu ir mērāms jau aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, savukārt Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas apkopojušas ziedojumus vairāk nekā 15,7 miljonu eiro apmērā.

Latvijas sniegtajā militārajā atbalstā iekļauti ieroči, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas, munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes “Stinger”, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, helikopteri, degviela u.c. preces.

Tāpat ar Latvijas Aizsardzības un Ārlietu ministriju atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā palīdzība, kas tiek apkopota ar kustības “Uzņēmēji mieram” atbalstu. 

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.