Ārlietu ministrs atzinīgi novērtē Ziemeļmaķedonijas pievienošanos NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā

14.11.2022. 10:42

2022. gada 11. novembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Ziemeļmaķedonijas Republikas ārlietu ministru Bujaru Osmani (Bujar Osmani), kurš apmeklēja Latviju darba vizītē. Tikšanās laikā tika pārrunāta Latvijas un Ziemeļmaķedonijas divpusējā sadarbība, Ziemeļmaķedonijas un Rietumbalkānu reģiona integrācija Eiropas Savienībā (ES), kā arī Krievijas Federācijas karš Ukrainā.

E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par teicamajām attiecībām ar Ziemeļmaķedoniju, kā arī pateicās par Ziemeļmaķedonijas pievienošanos NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā. Ziemeļmaķedonija ir vērtīgs NATO sabiedrotais Rietumbalkānu reģionā un tās dalība kaujas grupā Ādažos ir svarīgs pienesums Baltijas reģiona drošībai.

Runājot par Krievijas agresiju Ukrainā, ārlietu ministrs E. Rinkēvičs augstu novērtēja Ziemeļmaķedonijas pievienošanos visām ES sankcijām pret Krieviju un atbalsta sniegšanu Ukrainai. E. Rinkēvičs aicināja Ziemeļmaķedoniju atbalstīt Ukrainas iniciatīvu par speciāla starptautiska tribunāla izveidi noziegumu izmeklēšanai un iztiesāšanai.

Amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par aktuālo situāciju Rietumbalkānu reģionā. E. Rinkēvičs apsveica Ziemeļmaķedoniju ar ES pievienošanās sarunu procesa uzsākšanu un pauda cerību par ātru virzību ES integrācijas ceļā. Krievijas karš Ukrainā ir no jauna iezīmējis ES paplašināšanās procesa ģeopolitisko un stratēģisko nozīmi. Latvija iestājas par skaidru ES perspektīvu Rietumbalkānu valstīm un ticamu ES paplašināšanās politiku, kas balstīta uz individuālu pieeju un katras valsts pašas nopelniem. 

Tika parakstīts Saprašanās memorands starp Ārlietu ministriju un Ziemeļmaķedonijas Ārlietu ministriju, apliecinot abu valstu vēlmi stiprināt sadarbību, tostarp ES integrācijas jautājumos. Latvija turpina piedāvāt savu ekspertīzi un ES integrācijas pieredzi Rietumbalkānu valstīm, atbalstot viņu ceļu uz ES.

Darba vizītes laikā Ziemeļmaķedonijas ārlietu ministrs Bujars Osmani tikās ar iepriekšējā Saeimas sasaukuma Ārlietu komisijas priekšsēdētāju un 14. Saeimas deputātu Rihardu Kolu, kā arī apmeklēja Latvijas Nacionālo bibliotēku un NATO militāro bāzi Ādažos.