Vēstniecība Čehijā kopā ar tautiešiem svin Latvijas Republikas proklamēšanas dienu

21.11.2022. 09:40

2022. gada 19. novembrī vēstniecībā uz Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienas svinībām pulcējās Čehijā dzīvojošie un studējošie latvieši, kā arī Latvijas čehu draugi.

Ar virtuālu sveicienu latviešiem pasaulē sanākušos viesus sveica Valsts prezidents Egīls Levits. Prezidents uzsvēra, ka 18. novembris mums ir valstiskuma, brīvības un demokrātijas svētki. Izjūtam atbildību par savu valsti, to esam gatavi aizstāvēt. Latvijas tautsaimniecībai jāattīstās straujāk, tautas labklājībai jāaug, tādēļ sadarbībai ar diasporu jākļūst vēl ciešākai un intensīvākai.

Vēstniece Gunta Pastore apsveica visus svētkos un pateicās vietējiem latviešiem par saiknes stiprināšanu ar Latviju. Vēstniece pauda gandarījumu par ļoti aktīvo dalību 14. Saeimas vēlēšanās, par entuziasmu Čehijas latviešu bērnu skoliņas organizēšanā, par latviešu folkmūzikas popularizēšanu Čehijā, par Kārļa universitātes pasniedzēju darbu latviešu valodas un vēstures mācīšanā Čehijā. Kopā strādājot un atbalstot vienam otru, mēs spējam paveikt apbrīnojami daudz.

Svinību dalībnieki dziedāja Valsts himnu un patriotiskās latviešu dziesmas, kā arī Čehijas latviešu bērni uzstājās ar svētku priekšnesumiem. Viesi baudīja sarūpētos tradicionālos latviešu ēdienus.

Svētku laikā vēstniecībā uz Latviešu valodas aģentūras prāta spēļu "Cietie rieksti latviešiem pasaulē" finālu pulcējās “Prāgas riekstkoži”, sīvā konkurencē izcīnot augsto trešo vietu.

Latvijas vēstniecība savu nacionālo dienu Čehijā ik gadu svin arī plašākā pulkā kopā ar pārējām Baltijas un Ziemeļvalstu vēstniecībām Čehijā. Šogad tā tika svinēta maijā Nacionālajā galerijā Prāgā.