Latvijas vēstnieks Vilmārs Heniņš iesniedz akreditācijas vēstuli Čehijas Republikas prezidentam

03.10.2024. 16:26
Latvijas vēstnieks Vilmārs Heniņš iesniedz akreditācijas vēstuli Čehijas Republikas prezidentam

2024. gada 2.oktobrī Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Vilmārs Heniņš iesniedza akreditācijas vēstuli Čehijas Republikas prezidentam Petram Pavelam (Petr Pavel).

Sarunas laikā ar Čehijas Republikas prezidentu vēstnieks Vilmārs Heniņš uzsvēra Latvija un Čehija ir līdzīgi domājošas valstis, vērtējot aktuālos starptautiskos izaicinājumus, kuras stingri iestājas par demokrātisko vērtību aizstāvēšanu un starpautisko tiesību ievērošanu. Vēstnieks līdzšinējās starpvalstu attiecības novērtēja kā dinamiskas, aicinot saglabāt politiskā dialoga tempu un veicināt gan starpnozaru, gan parlamentāro sadarbību, tostarp regulāru vizīšu apmaiņu.Vēstnieks atzīmēja, ka sadarbība drošība un aizsardzība jomā ir un paliks kā viens no abu valstu attiecību stūrakmeņiem, kā arī pateicās par Čehijas karavīru dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sastāvā Latvijā. Sarunā tika uzsvērta arī abu valstu sadarbība, lai stiprinātu Ukrainas militārās spējas, citu starpā Latvijas dalība Čehijas munīcijas iniciatīvā un Čehijas dalība Latvijas vadītajā dronu koalīcijā.

Līdzās drošības jautājumiem vēstnieks atzīmēja nepieciešamību turpināt attīstīt ekonomisko sadarbību, veicināt tūrismu, kā arī tālāk stiprināt kultūras sakarus un pašvaldību kontaktus.