Grāmatu pasaules latviešu toņi

02.12.2014. 19:09

Prāga – Kafiju ar latviešu literatūru, islandiešu detektīvromānu un folkroka koncertu sola šī gada pēc kārtas jau 12. gadatirgus Grāmatu pasaule, kas notiks no 4. līdz 7. maijam Prāgas Izstāžu centra (Vystaviste) Rūpniecības pilī (Prumyslovy palác).

Lielā skandināvu autoru koncentrācija piesaka, ka šoreiz vislielākā grāmatu skate Čehijā būs veltīta Ziemeļu literatūrai, blakus kurai galvenais viesis būs Latvija. "Latvija un Čehija ir mazas tautas, taču mūs vieno intereses un kultūras solidaritāte, emocionālā tuvība un paralēli tautu likteņi," uzsvēra Latvijas vēstniece Iveta Šulca. Savstarpējo iedvesmošanos atklāj izstāde, kas veltīta pieciem simtiem Čehijas – Latvijas literatūras attiecību Izstāžu centra galvenajā hallē. Ar šīs Baltijas valsts literatūru Prāgā iepazīstinās divdesmit personu lielā literārā delegācija. Tajā netrūks arī Alberts Bels (1938), kuram čehu valodā iznākuši vairāki prozas darbi, no kuriem pēdējais ir Bezmiegs. Dziļais darbs, kurš skar gan Latvijas padomju, gan nacistisko okupāciju, necenzētā veidā parādījās tikai 2003. gad;a, gandrīz 20 gadus pēc tā uzrakstīšanas.

Taču šis nav vienīgais latviešu literatūras jaunums, kas tulkots čehu valodā. Iznāks arī četru latviešu rakstnieču stāstu grāmata Vientulības ainava un latviešu modernās poēzijas antoloģija.

/../

Gadatirgu jau tradicionāli papildinās filmu programma Ponrepo, Atlas, kā arī Izstāžu centra kinoteātros. /../

ALICE HORÁČKOVÁ


Publicēts: Mladá fronta dnes, 21.04.2006