Hokeja fanu pilsēta

02.12.2014. 19:09

REPORTĀŽA

RĪGA Gaisā jūtama kafijas smarža, kas īpatnēji sajaucas ar krāsu smaku.

Latvijas strādnieki beidz pēdējos darbus daudzfunkciju Rīgas Arēnā, kur rīt tiks uzsākts 70. pasaules čempionāts hokejā.

Ap halli, kuras celtniecība izmaksājusi miljards kronu, un kuras apkārtni novēro desmitiem policistu, interesentam nav problēma nokļūt ledus laukuma pašā vidū.

"Tur neejiet, tur vēl ir ūdens," tomēr sauc kāds tehniķis, kurš atbildīgs par ledus sagatavošanu. Saskaņā ar viņa teikto tikai naktī ledū tika iesaldētas līnijas un logo laukuma vidū. "Laba ledus sagatavošana ir ilgs darbs," viņš paziņo un pāri soda solam aizdzen mūs uz skatītāju vietām.

Rīgas Arēnā, kas nacionālajās vīna krāsās tērpta varēs uzņemt pat 12 500 skatītāju, šobrīd rosās tikai strādnieki.

Grostonas ielā, kas arēnu savieno ar centru, miegaini sildās maija saulē, virs jaunbūvēm redzami celtņi un spēļu laukumos – bērni. Nav neviena krodziņa vai restorāna. Arī autostāvvietu skatītājiem te nav daudz.

Jaunā halle latviešiem ir biļete vislielākā sporta pasākuma rīkošanai šīs mazās Baltijas valsts, kas var palielīties ar visskaļākajiem un visuzticamākajiem faniem pasaulē, vēsturē.

"Hokejs te ir sports nr. 1," netālu no centra skaidro 30 gadīgais Arturs Gulbis. Atšķirībā no vairuma vietējo fanu, jo nav pārāk optimistiski noskaņots. "Čehijai zaudēsim. Jums ir ļoti spēcīga komanda," viņš uzskata.

Uz ledus būs arī dresēti lāči

Latvijas – Čehijas duelis, t.i. pērnā pasaules zelta ieguvēja un rīkotājvalsts tikšanās rīt arī būs oficiālā čempionāta atklāšana. Uz ledus pirms spēles būšot arī dresēti lāči, spēle ir bezcerīgi izpārdota. Rīkotāji varētu piepildīt 3 šādas halles.

"Čempionāts hokeja fanu pilsētā," lepni ziņo oficiālais sauklis.

Kamēr lidostā fanus un hokejistus sveic divmetrīga Rīgas čempionāta simbola – bebra – figūra un virs Valdemāra ielas plīvo karogi ar čempionāta logo, pilsētas centrā vienkāršāk atradīsiet bifeļa ādu nekā hokeja spēles piederumus.

Patīkamas kafejnīcas un krodziņi, kas tiek saukti par kafejnīcām nemitīgi vilina ienākt, par atrakciju var uzskatīt viduslaiku krogu senas mājas pagrabā, kur viesmīļi apkalpo, tērpušies seno laiku tērpos.

Latvija 15 gadus ir neatkarīga un Rīgā notiek milzu remontdarbi. Hokeja čempionātam pilsēta jāizrāda pasaulei.

Pilsētas, kurā dzīvo gandrīz 800 000 iedzīvotāju, centrā izaugušas milzu teltis izslāpušajiem faniem, gatavībā ir arī visi pilsētas bāri, čehu restorānu Pie Šveika ieskaitot.

Latviešiem pēc savas valsts izveidošanās 1991. gadā tāpat kā slovākiem bija jāizgraužas līdz hikeja valstu elitārajai grupai. Kopš 1997. gada viņi pieder regulāriem čempionātu dalībniekiem, kuru vislabākā iegūtā vietā ir 7. "Mēs vēlētos iekļūt ceturtdaļfinālā," presē sapņo Artūrs Irbe. Leģendārais latviešu vārtsargs nacionālajā sporta tērpā nebūs, izlasei atvainojies arī aizsargs Sandis Ozoliņš.

"Spēlēsim ar jaunajiem spēlētājiem. Būsim devītie," ir pārliecināts fans Jānis Šehovtsovs. Pirmajā spēlē pēc viņa domām latvieši zaudēs ar 1:3. "Latviešiem vislielākais sāncensis laikam ir Krievija," domāpřemýšlí Šehovtsovs.

Krievi veido aptuveni 30% iedzīvotāju un krievu valoda blakus latviešu valodai ir otrā valoda. Hokejs varētu vienot dažādās tautas.

PASAULES ČEMPIONĀTS HOKEJĀ

MARTIN PRACHAŘ

LN korespondents Latvijā


Publicēts: Lidové noviny, 04.05.2006