Čempionāts? Liels baļļuks!

02.12.2014. 19:09

PČ hokejā – latviešu fani svinēja punktu spēlē ar Čehiju un zaudējumu somiem

PASAULES ČEMPIONĀTS HOKEJĀ

RĪGA Laukums latviešu Rīgas centrā īsi pirms pusnakts ir pārpildīts. Cilvēki pūš taures, dzied un iedzer. Jautrie līdzjutēji apkampjas un vienā laidā skandē "Latvija, Latvija". Pa zemi mētājas plastmasas glāzes un alus pudeles.

Prāgā kaut kas tāds notiek, kad čehu hokejisti iegūst zeltu. Rīgā sajūsmināti tiek svinēts pašmāju komandas zaudējums 5:0 somiem apakšgrupā...

Uzticamākus un trakākus hokeja fanus pasaulē neatradīsiet. "Mums ir problēmas ar dzērājiem un sasistām pudelēm," ar smaidu saka policists, kurš pieskata pārpildītu bāru laukumā. Fani dejo uz soliem. "Viņi ir lieliski, vai ne..." samierinoši piebilst uniformā tērptais vīrs.

Latvijā norisinās pirmais visaugstākā līmeņa sporta pasākums mazo Baltijas republiku vēsturē, un tā ir par to pienācīgi lepna. Zeme, kur hokejs un alus ir tikpat populāri kā Čehijā, uztvērusi čempionātu kā vienu lielu ballīti.

"Esmu pazaudējis draugus. Jau divas dienas neesmu tos redzējis," smejas Františeks no Morāvijas Budějovicēm. Seja mazliet aizpampusi un skats neizgulējies. Gribējis ar draugiem pavadīt nakti kempingā... "Taču katru reizi nakšņoju citur. Skat, tā ir Jeļena," ar svētlaimīgu smaida rāda meitenes fotogrāfiju.

Latvieši ir patīkami un skaisti cilvēki, turklāt alkohola cienītāju iebrukumam ir ļoti labi sagatavojušies. Rīga atgādina Rietumeiropas lielās pilsētas, kaut arī atbaidošā bijušās PSRS pelēcība vēl šur tur raugās aiz jaunajām fasādēm un atgādina neseno nemierīgo vēsturi.

Pievakarē cilvēku pūļi gāžas uz jaunuzcelto Rīgas arēnu. Jauni, veci, sievietes, vīrieši. Latvieši dodas uz hokeju, un gandrīz visi tērpjas izlases tērpos. Līdzjutēji sacenšas par visdīvaināko galvassegu, kur pagaidām vadībā turas somu fanes ar sudrabainu nimbu.

Hallē par trim latiem varat uz sejas uzzīmēt karogu, viesmīles dala papīra ķiveres. Skatītāju vietās sēž ar Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kuru publika sveic ar vētrainām ovācijām.

Ziedi pie Čehijas vēstniecības

Pašmāju komandas spēles laikā latvieši sarīko elli. Pūšana taurēs ir viņu galvenais darbs turpat vai visu dienu. "Galva dūc pamatīgi," atzina čehu treneris Aloizs Hadamcziks.

Pēc otrā perioda halles gaiteņi izskatās kā pēc tatāru iebrukuma. Tajos jūtama izlieta alus smaka? Tualetēs kāds nav izturējis pār mēru lietoto alkoholu? Nekas. Latviešiem tādas lietas omu nebojā...

Pēc spēles atgriežas centrā, un alus plūst straumēm. Tad jau "Latvija" sauc arī somu līdzjutēji, tinoties Slovākijas karogos.

Pēc negaidītā Latvijas neizšķirta ar čehiem, cilvēki pie Čehijas vēstniecības nolika ziedus. Un apkopēja sajūsmināti krieviski teica: "Viens – viens. Tie ir super puiši."

Martin Prachař


Publicēts: Lidové noviny, 09.05.2006