Pie Šveika uz knēdeļiem

02.12.2014. 19:09

Alus, cūkgaļas cepetis vai gulašs ar knēdeļiem. Čehu fans, kurš atbraucis uz pasaules čempionātu uz Latviju un nevēlas eksperimentēt ar vietējo virtuvi, arī Rīgā var justies kā mājās. Krodziņš Pie Šveika Stabu ielas nr. 23 pagrabā piedāvā virkni ēdienu, kas mūsējos [čehus] apmierinātu.

Visslavenākā čehu literārā varoņa attēls redzams uz krodziņa "Sveiks, Šveik!" sienas. Laipnas viesmīles Jums priekšā noliks puslitru Staropramen vai Pilzenes alus, ēdienkartē atradīsiet, piemēram, knēdeļu zupu. Taču šeit čehus gaida pārsteigums. Spēcīgā liellopa gaļas buljonā peld liela klimpa. Cenas ir diezgan demokrātiskas. Par alu samaksāsiet 1 latu, kas pārrēķinot ir apm. 40 kronas, Becherovku ar toniku "betons" maksā 1,5 latus, gulašs ir par latu dārgāks.

Fanam, kurš PČ laikā grib izklaidēties, Rīgā ir desmitiem iespēju. Vecpilsētas centrs ir burtiski pārpilns ar kafejnīcām, kurās varat arī karaliski paēst. Piedāvājumā galveno vietu ieņem itāļu un meksikāņu ēdieni, taču visur atradīsiet arī latviešu ēdienus, t.sk. grauzdiņus, kuriem piedzer kefīru. Daudzu māju pagrabstāvos atkal līdz pat rītam dun diskotēkas, kur dejo pārsvarā neprecētas skaistules. "Jauni vīrieši tikai dzer vai baksta narkotikas," skaidro gados vecāks taksists.

Marek Burkert


Publicēts: Právo, 09.05.2006