Ģ.V.Kristovskis: Augstu vērtējam Čehijas gatavību pārstāvēt Latviju Šengenas vīzu izsniegšanā Ganā

07.03.2011. 15:41

,,Abas valstis - Latviju un Čehiju - vieno ne vien kopīgi vēsturiskie centieni, bet arī aktīvs politiskais dialogs mūsdienās, ko apliecina intensīvā vizīšu apmaiņa,’’ tā šodien tikšanās laikā bija vienisprātis ārlietu ministri Ģirts Valdis Kristovskis un Karels Švarcenbergs (Karel Schwarzenberg). Ministri uzsvēra, ka abas valstis turpina meklēt jaunas iespējas divpusējās sadarbības paplašināšanā - kā labs piemērs tam ir sadarbība konsulārajos jautājumos.

Sarunā K.Švarcenbergs pauda Čehijas gatavību pārstāvēt Latviju Šengenas vīzu izsniegšanā Ganas galvaspilsētā Akrā. ,,Latvijai šāds lēmums ir būtisks,” atzina Ģ.V. Kristovskis. Pagaidām Latvijas vienīgā diplomātiskā pārstāvniecība Āfrikas kontinentā atrodas Kairā, Ēģiptē.

Tāpat tika uzsvērts, ka Latvijai un Čehijai ir svarīgi sadarboties Eiropas Savienības ietvaros un saskaņot pozīcijas, lai to intereses tiktu labāk uzklausītas. Abi ministri bija vienisprātis, ka Latviju un Čehiju vieno līdzīgas nostājas attiecībā uz tādiem jautājumiem kā Kohēzijas politika un Austrumu partnerība. Pārrunājot situāciju Baltkrievijā, Ģ.V. Kristovskis informēja K.Švarcenbergu par Latvijas sadarbību ar Baltkrieviju un Minskas Biznesa skolas projektu, kura realizācijā aktīvi piedalās Latvija un ASV. Tāpat Ģ.V. Kristovskis uzrunāja Latvijai tik nozīmīgo enerģētikas jautājumu un informēja par Latvijas plāniem attiecībā uz sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību. Arī K.Švarcenbergs atzina, ka ir jāatrod veids, kā ES dalībvalstīm sadarboties reģionā, koncentrējoties uz subreģionāliem projektiem un veidojot starpsavienojumus.

Sarunas laikā tika akcentēts, ka līdzīgi mērķi un intereses ir arī abu valstu dalībai starptautiskās organizācijās, piemēram, EDSO un NATO. Ģ.V. Kristovskis pateicās Čehijai par tās gaisa spēku patrulēšanas misiju Baltijas valstīs 2009.gadā un gatavību misiju veikt arī 2012.gadā. Tika pārrunāta arī Latvijas un Čehijas savstarpējais atbalsts pārstāvībai starptautiskajās organizācijās un pieredze, pirmo reizi kļūstot par mītnes vietām ES aģentūrām – pagājušā gada maijā Latvija kļuva par Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādes (BEREC) biroja mītnes vietu, savukārt Čehija pērnā gada nogalē apstiprināta par Globālās navigācijas satelītu sistēmu (GNSS) aģentūras mītnes vietu.

Oficiālās vizītes ietvaros Čehijas Ministru prezidenta vietniekam, ārlietu ministram K. Švarcenbergam plānotas tikšanās arī ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, viesošanās Rīgas domē, kur viņš apskatīs izstādi par Čehijas UNESCO mantojumu un Okupācijas muzeja apmeklējums. Tāpat K. Švarcenbergs un Ģ.V.Kristovskis piedalījās svinīgā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Latvijā Čehijas ārlietu ministrs uzturas no 6. līdz 7.martam. Šī ir politiķa pirmā vizīte Latvijā.