Prof. Ērika Jēkabsona grāmatas par Latvijas-ASV attiecībām tulkojuma atklāšana Vašingtonā

04.04.2024. 23:34

2024. gada 10. un 12. martā Latvijas Universitātes profesors Ēriks Jēkabsons Vašingtonā atklāja savas grāmatas “Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu attiecības 1918.-1922 gadā” tulkojumu angļu valodā.

10. martā Ē. Jēkabsons Vašingtonas Latviešu Evaņģēliski Luteriskajā baznīcā lasīja lekciju un piedalījās sarunās ar vietējiem latviešiem par Latvijas un ASV attiecību vēsturi un to nozīmi. Autors uzsvēra ASV neatlokāmo atbalstu un aktīvo sadarbību ar jaundibināto Latvijas valsti tās pirmajos pastāvēšanas gados, kā arī minēja citus svarīgus ASV un Latvijas sadarbības vēstures faktus.

Savukārt 12. martā Ē. Jēkabsons ar savu grāmatu iepazīstināja diplomātus, tostarp ASV Valsts Departamenta pārstāvjus, kuri pašlaik apgūst latviešu valodu un kultūru pasniedzējas Aijas Celms-Evans vadībā. Pēc lekcijas sekoja aktīva diskusija, kurā padziļināti tika apskatīti vēsturiskie notikumi un to nozīme mūsdienās.

Grāmata pirmo reizi latviešu valodā tika izdota 2018. gadā, un pagājušā gada beigās klajā nāca tās tulkojums angļu valodā. Šis nozīmīgais darbs ir pirmais, angļu valodā pieejamais visaptverošais vēsturiskais pārskats par Latvijas-ASV attiecībām Latvijas brīvvalsts dibināšanas laikā. Grāmatas tulkošanu atbalstīja Latvijas vēstniecība un vēstnieks Māris Selga. Turklāt grāmatas izdošanai līdzekļus ziedoja arī Amerikas latviešu apvienība, Richarda Zariņa piemiņas fonds un sekojošie Latvijas goda konsuli ASV: Roberts Blumbergs, Ēriks Eduards Kalniņš, Andris Lācis, Džons J. Medveckis, Ahmets M. Orens, Pīters Aloizs Ragauss, Laura Irene Ramanis, Uldis Kārlis Sīpols un viņa sieva Sandra Kronītis-Sīpols.

Lai gan grāmatu angļu valodā nav iespējams iegādāties, to var lasīt elektroniski un bez maksas, apmeklējot šo mājaslapu.