Tīringenē piemin Otrā pasaules karā spaidu darbos bojā gājušos Latvijas pilsoņus

21.04.2021. 15:11

13.aprīlī Vācijas Tīrigenes federālajā zemē piemin Otrā pasaules kara upurus - Nacionālsociālistu rūpniecības kompleksā REIMAHG spaidu darbos bojāgājušos, starp kuriem ir arī vairāki Latvijas pilsoņi. Upuru piemiņas vietā šodien Latvijas vārdā tika novietots vainags un īpaši izveidotā mājas lapā publicēta Latvijas vēstnieces Vācijā Ingas Skujiņas uzruna, pieminot bojāgājušos.

“Latvija gandrīz pusgadsimtu nevarēja pienācīgi pieminēt savus kara upurus. Otrajā pasaules karā Latviju pamīšus trīs reizes okupēja Padomju Savienība un nacionālsociālistiskā Vācija, kuras pretlikumīgi mobilizēja Latvijas iedzīvotājus savos karaspēkos un izmantoja tos piespiedu darbā. Latvija Otrajā pasaules karā zaudēja savu valstiskumu un aptuveni trešdaļu savu iedzīvotāju,” uzrunā norāda vēstniece Skujiņa.

Vēstniece pauž pateicību memoriālam “Mahn- und Gedenkstätte Walpersberg”, kurš ir apzinājis rūpniecības kompleksā spaidu darbos bojāgājušos Latvijas valstspiederīgos un kopj to piemiņu.

Nacionālsociālistu izveidotajā REIMAHG rūpniecības kompleksā pazemes angāros tika ražotas kara lidmašīnas “Messerschmitt Me 262”. Spaidu darbs tika izmantots gan paša kompleksa celtniecībai, gan arī lidmašīnu būvniecībai kara noslēguma fāzē.

1945.gada 13.aprīlī kompleksu ieņēma un spaidu darbos nodarbinātos atbrīvoja ASV armijas 89.Kājinieku divīzija. Šis datums ir kļuvis par bojāgājušo piemiņas dienu.

Memoriāls ir apzinājis vairāk nekā 6000 šajā rūpniecības kompleksā spaidu darbos bojāgājušos no deviņām Eiropas valstīm, tostarp Latvijas.

Piemiņas pasākumi Covid-19 pandēmijas dēļ šogad norisinājās attālināti.

 


Preses kontaktiem:
Komunikcijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-draugiemicon-flickrytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas

cache/thumbs/images_fotoCVK_png_1712756236_crop_665_by_420.png
10. aprīlis, 17:18
2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu Latvijas iecirkņu saraksts Vācijā

Vācijā 2024. gada 8. jūnijā no plkst. 8 līdz plkst. 20 tiks atvērti 5 vēlēšanu iecirkņi, kuros būs iespēja nobalsot par Latvijas kandidātiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās. 1....

Lasīt vairāk