Reaģējot uz COVID-19, Latvijas ārsti nodrošina svarīgu pieredzes apmaiņu starp Rīgu, Berlīni, Vīni un Parīzi

31.03.2020. 17:03

31.martā norisinājās pirmā Latvijas puses iniciētā tiešsaistes konference starp Eiropas vadošajām sirds ķirurģijas klīnikām ar mērķi koordinēties un pārrunāt darba pieredzi COVID-19 pandēmijas apstākļos.

Tiešsaistes konference “Sirds ķirurģijas darba organizācijas pieredze COVID-19 epidēmijas laikā” notika pēc Sirds ķirurģijas centra vadītāja, profesora, Dr. med. Pētera Stradiņa ierosinājuma.

“Latvijas medicīnas augstais līmenis un mūsu ārstu starptautiskie panākumi ļauj Latvijai arī šajā grūtajā brīdī veiksmīgi sagatavoties iespējamajiem izaicinājumiem, jo īpaši priecājos par Latvijas un Vācijas vadošo klīniku ciešo sadarbību,” uzsver Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas paspārnē esošais Sirds ķirurģijas centrs attīstījis regulāru sadarbību un pieredzes apmaiņu ar Berlīnes Universitātes slimnīcu Charité, kas līdz šim galvenokārt notikusi klātienē. Ar Vācijas pieredzi dalījās Charité Berlīnes Sirdscentra (Deutsches Herzzentrum Berlin) ārste anestezioloģe Dr. Kristīne Pitkeviča. Savukārt par pieredzi Francijā stāstīja sirds ķirurģijas rezidents Parīzē Dr. Mārtiņš Ērglis, bet no Austrijas konferencei pievienojās Vīnes Universitātes klīnikas sirds ķirurģijas rezidents Dr. Jānis Lācis.

“Šī bija ļoti vērtīga un arī emocionāli svarīga tikšanās ar Latvijas kolēģiem – varējām katrs dalīties ar savu pieredzi un mācīties viens no otra, stiprinot kopējo Eiropas spēju uzvarēt vīrusu,” pēc tiešsaistes konferences uzsvēra Charité Berlīnes Sirdscentra anestezioloģe Pitkeviča.

2019.gada nogalē Latvijas vēstniecībā Berlīnē norisinājās pirmais diasporas Medicīnas profesionāļu sadarbības forums, kas pulcēja vairāk nekā 50 latviešu mediķus no dažādām Eiropas valstīm, veicinot starptautisko pieredzes apmaiņu.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur veic sirds un lielo asinsvadu saslimšanu ķirurģisku ārstēšanu. Tā augstais tehnoloģiskais nodrošinājums ļauj veiksmīgi veikt arī īpaši sarežģītas kardioķirurģiskās operācijas. Pagājušajā gadā centrs atzīmēja dibināšanas 50.gadadienu.