Baltijas valstu vēstnieki Brno tiekas ar studentiem un atklāj kopīgo izstādi

04.05.2022. 09:40

2022. gada 3. maijā Baltijas valstu vēstnieki Čehijā apmeklēja Brno pilsētu, lai Masarika universitātē uzstātos ar vieslekciju “Kā mūsu Eiropas partneri redz Čehijas Republiku?”, kā arī Brno Brīvības laukumā atklātu izstādi “Čehijas – Baltijas gadsimts. 1921 – 2021”.

Diskusijā ar Masarika universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentiem vēstnieki uzsvēra, ka pašlaik pats svarīgākais mūsu uzdevums ir atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas agresiju. Baltijas valstis un Čehija ir vienas no aktīvākajām, sniedzot visu iespējamo militāro, humāno un finanšu atbalstu Ukrainai, kā arī uzņemot Ukrainas kara bēgļus.  

Vēstniece Gunta Pastore īpaši akcentēja, ka Baltijas valstis un Čehija ir līdzīgi domājošās valstis Eiropas Savienībā (ES) un stingri iestājas par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai. Mēs esam cieši sabiedrotie NATO, stingri atbalstot Ukrainu, kā arī Alianses Austrumu flanga stiprināšanu, tostarp Baltijas valstīs.Vēstnieki pateicās Čehijai par tās atbalstu Baltijas valstu drošībai, piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupās Latvijā un Lietuvā, un patrulējot Baltijas valstu gaisa telpā.

Vēstnieki tikās ar Masarika universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekānu Stanislavu Balīku (Stanislav Balík) un dekāna vietnieku Petru Suhiju (Petr Suchy), kā arī sniedza interviju universitātes žurnālam.  

Vēstnieki Brno pašvaldībā tikās ar padomnieku Mareku Fišeru, pārrunājot Brno un Baltijas valstu pilsētu sadarbību kultūras jomā.

Baltijas valstu vēstniecības Brno pilsētas Brīvības laukumā atklāja kopīgi veidoto izstādi “Čehijas – Baltijas gadsimts. 1921-2021”. Vēstniece G. Pastore atklāšanas runā uzsvēra, ka Čehiju un Baltijas valstis vieno līdzīga vēsturiskā pieredze, kopīgas vērtības un izpratne par Eiropas drošību. Viņa norādīja, ka Čehijas un Baltijas valstu attiecības ir kļuvušas vēl ciešākas, atbalstot Ukrainas cīņu par savu neatkarību. Izstāde Brīvības laukumā apskatāma līdz 2022. gada 17. maijam.