Kultūras notikumi 2002. gadā

02.12.2014. 19:09
  • 2002. gada 22. novembrī Prāgā Smetanas koncertzālē notika pasaulslavenā kamerorķestra "KREMERata Baltica" koncerts. Orķestra vadītājs un vijolnieks maestro Gidons Krēmers koncertu veltīja Baltijas valstu iestāšanās NATO. Koncerts notika ar Prāgas mēra atbalstu un to atklāja Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
  • No 2002. gada 10. oktobra līdz 2003. gada 5. janvārim Valsts muzejā Prāgā bija apskatāma plaša izstāde "Latvija – Zeme. Tauta. Valsts". To organizēja LR vēstniecība Čehijā sadarbībā ar Latvijas Vēstures muzeju un Latvijas Kara muzeju. Izstāde tika veltīta NATO samitam un sniedza visplašāko informāciju par Latvijas vēsturi, ekonomiku, kultūru, kā arī Latvijas – Čehijas attiecībām. 2004.gadā izstāde ir apskatāma Čehijas Morāvijas apgabala pilsētās.
  • 2002. gada maijā Valsts prezidente V.Vīķes-Freiberga uzdāvināja V. Havelam Latvijas Nacionālās bibliotēkas un vēstniecības veidoto rakstu krājumu "V. Havela personības atspoguļojums dziesmotās revolūcijas laikā Latvijā".
  • 2002. gada 9. martā čehu profesoram R. Parolekam tika piešķirta Latvijas Literatūras gada balva par mūža ieguldījumu literatūrā - latviešu literatūras tulkošanā un popularizēšanā. Profesors R. Paroleks ir Latvijas Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris, viņš tulkojis K. Barona "Latvju dainu" izlasi, A. Pumpura "Lāčplēsi" , Raiņa dzejas izlasi u.c. un uzrakstījis pirmo "Latviešu literatūras vēsturi" čehu valodā.
  • 2002. gada janvārī 9. Starptautiskajā kino, televīzijas un videofilmu festivālā "Febiofest" Latviju pārstāvēja 17 kinematogrāfijas darbi. Festivāla viesis bija kinorežisore Laila Pakalniņa. Latvija šajā festivālā piedalās regulāri. Tā 2001.gadā varēja skatīt 19 filmas un kinorežisoram Jurim Podniekam veltītu izstādi.
  • Prāgas 7. starptautiskajā grāmatu gadatirgū "Grāmatu pasaule" 2001.g. 10. - 12. maijā pirmo reizi piedalījās Latvija. Notika Latvijas literatūras prezentācija ar dzejnieces Māras Zālītes piedalīšanos. Tika prezentēta prof. Radegasta Paroleka jaunākā grāmata "Dvēseļu mežs" (latviešu dzejas antoloģija) un Jāņa Streiča filma "Likteņdzirnas" čehu valodā.