Ārlietu ministrs tiekas ar nesen akreditētajiem ārvalstu vēstniekiem Latvijā

17.04.2021. 15:18

2021. gada 16. aprīlī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar nesen akreditētajiem ārvalstu vēstniekiem Latvijā: Austrijas vēstnieci Dorisu Danleri (Doris Danler), Grieķijas vēstnieku Eftimiju Eftimjadi (Efthymios Efthymiades), Vācijas vēstnieku Kristianu Heltu (Christian Heldt) un Zviedrijas vēstnieci Kārinu Hēglundu (Karin Höglund). Amatpersonas pārrunāja valstu divpusējo sadarbību un starptautisko attiecību aktualitātes, tostarp kopīgos izaicinājumus kā Eiropas Savienības (ES) un NATO sabiedrotajiem. E. Rinkēvičs informēja par kopīgo Baltijas valstu ārlietu ministru vizīti Ukrainā.

Austrijas kontekstā ministrs atzīmēja, ka 2021. gads ir īpašs Latvijas un Austrijas sadarbībā, jo aprit 100 gadi, kopš tika nodibinātas diplomātiskās attiecības. Latviju un Austriju vieno uzticama partnerība gan divpusēji, gan  ES un daudzpusējos formātos. Abām valstīm izveidojusies arī cieša sadarbība klimata jautājumos, atbalstot ambiciozu ES klimata politiku. E. Rinkēvičs atzinīgi vērtēja Austrijas vēstniecības darbu un pauda cerību, ka nākotnē tiks atjaunota vēstniecības darbība Rīgā.

Sarunā ar Vācijas vēstnieku ārlietu ministrs akcentēja izcilās divpusējās attiecības, norādot, ka šogad aprit 100 gadi kopš Latvijas-Vācijas diplomātisko attiecību dibināšanas un 30 gadi kopš atjaunošanas. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka Vācija ir Latvijas viens no nozīmīgākajiem tirdzniecības partneriem, un apliecināja Latvijas interesi padziļināt sadarbību, īpaši vēršot uzmanību uz tādām zinātnes un nākotnes tehnoloģiju jomām kā bioekonomika, biomedicīna, viedie materiāli, viedā enerģētika un IKT. Ārlietu ministrs arī pateicās par Vācijas būtisko ieguldījumu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā.

Šī gada 5. februārī tika atzīmēta simtgade, kopš Zviedrija atzina Latviju starptautiski, savukārt augustā tiks svinēta diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgade. Ministrs uzsvēra Zviedrijas atbalstu Latvijas demokrātijas atjaunošanā. Zviedrija ir tuvs kaimiņš un svarīgs reģionālais partneris. Ministrs pauda gandarījumu par augstajiem ekonomiskās sadarbības rādītājiem, kā arī aicināja uz vēl ciešāku sadarbību NB8 formātā un reģiona drošības jautājumos, tai skaitā stiprinot NATO un Zviedrijas sadarbību. E. Rinkēvičs pauda atbalstu Zviedrijas prezidentūrai EDSO 2021. gadā.

Sarunā ar Grieķijas vēstnieku E. Rinkēvičs izteica gandarījumu par valstu draudzīgo dialogu. Ministrs apsveica Grieķiju ar 200. gadskārtu kopš 1821. gada revolūcijas un modernās Grieķijas izveides. Šogad aprit 30 gadi kopš Latvijas-Grieķijas diplomātisko attiecību atjaunošanas, savukārt nākamgad svinēsim diplomātisko attiecību dibināšanas simtgadi. Ministrs uzsvēra, ka šie notikumi var būt labs pamats abu valstu politiskā dialoga un biznesa kontaktu attīstīšanai, kā arī sadarbībai starptautiskajās organizācijās un reģionālos formātos.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas

cache/thumbs/images_Foto_Manuela_Schwesig_oder_MVP_jpg_1714137554_crop_665_by_420.jpg
26. aprīlis, 16:10
Baltijas-Vācijas Digitālajā samitā apliecina Vācijas ieinteresētību ciešākā sadarbībā ar Latviju digitalizācijas jomā

2024. gada 18. aprīlī Rostokā norisinājās Baltijas-Vācijas Digitālais samits, kurā Latviju pārstāvēja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis. Samita laikā tika...

Lasīt vairāk