Vēstnieces Ingas Skujiņas vēstule tautiešiem Vācijā

25.01.2021. 17:55

 

Berlīne, 2021.gada 25.janvārī

 

Godātie tautieši Vācijā!

Jau vairākas nedēļas esam aizvadījuši Jaunajā – 2021. - gadā, un es no sirds vēlu, lai šis gads mums visiem ir labāks nekā iepriekšējais!

Mēs katrs esam atšķirīgs savā raksturā, ikdienas nodarbēs un sadzīves situācijās, taču ikvienam no mums aizvadītais gads ir bijis citādāks, nekā plānots un cerēts. Covid -19 izraisītie ierobežojumi viscaur pasaulē būtiski ietekmēja katra personīgo un sabiedrības kopīgo ikdienas ritumu. Aizvadītajā gadā ir bijis grūti apciemot Latviju, - izpalikuši ne tikai brīvdienu braucieni, bet arī sarežģītas ir tās reizes, kad ceļošana ir nepieciešamu kādu pienākumu veikšanai. Ierobežota ir iespēja pulcēties, un tas būtiski ietekmē latviešu biedrību darbu. Man personīgi sirds visvairāk sāp par maziem un ne tik maziem bērniem, kuriem izpaliek mācības latviešu skolās un dažādi citi pasākumi, kas vienmēr ir stiprinājuši saiti ar Latviju un latviskumu.

Taču es arī esmu bezgala priecīga un lepna par to radošumu un neatlaidību, kas Jums piemīt, rodot jaunas idejas un risinājumus sarežģītās situācijās. Man vēl šodien ir spilgti atmiņā palicis Štutgartes biedrības organizētais aizvadītā gada 4.maija koncerts, kurā neklātienē piedalījās tautieši no visas Vācijas un plašās pasaules. Vai kāds no mums būtu iepriekš domājis, ka svētku sajūtu var radīt arī šādi?

Arī vēstniecības darbā viss ir bijis citādāk. Mēs nevarējām īstenot Latvijai svarīgus projektus dažādās jomās, mēs nevarējām īstenot skaistas kultūras idejas, lai pasaulei parādītu, cik radoša un varoša ir Latvija. Bet mēs no sirds centāmies palīdzēt katram un ikvienam no Jums un valstspiederīgajiem citur pasaulē, kuriem Vācija bija tranzīta pieturas punkts, risināt problēmas, ko radīja Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi brīvai robežu šķērsošanai. Joprojām, arī šobrīd, daudzi no Jums izjūt ierobežojumu ietekmi, jo diemžēl nevaram Jūs vēstniecības Konsulārajā nodaļā apkalpot tādā režīmā, kā mēs gribētu. Taču katrā un ikvienā situācijā meklējam risinājumus, kā palīdzēt, un izdarīsim visu, kas ir vēstniecības kolektīva spēkos.   

Aizvadītais gads mums ir mācījis, cik trausla ir pasaule un ka nekas šai dzīvē nevar tikt uzskatīts vienkārši tāpat par pašsaprotamu. To jau sacīju savā pagājušā gada 18.novembra svētku uzrunā un mana pārliecība ir nostiprinājusies arī tālāk. Cik ļoti jāspēj novērtēt to, ko ikdienā izmantojam – brīvas robežas, pieejama medicīna un daudz dažādas brīvības.

Lai gan vēl joprojām dzīvojam ierobežojumu pilnā pasaulē, es ar cerībām raugos uz 2021.gadu. Mums ir daudz darāmā!

2021.gads ir zīmīgs Latvijas vēsturē. Pirms 100 gadiem februārī tika dibinātas Latvijas un Vācijas diplomātiskās attiecības, mazliet vēlāk šī gada augustā apritēs 30 gadi, kopš tika atjaunotas diplomātiskās attiecības pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Simtgades jubileju vēstniecība vēlas atzīmēt kopā ar Līneburgas Austrumprūsijas muzeju, izveidojot izstādi ar vācbaltiešu izcelsmes latviešu mākslinieka Johana Valtera darbiem. Izstāde ir teju gatava un, cerams, 17.aprīlī muzejs varēs vērt durvis, lai uzņemtu apmeklētājus. Šī gada janvārī ar digitālu foto izstādi vēstniecība aicināja pieminēt 30.gadskārtu kopš Barikāžu laika notikumiem Latvijā.

Šie ir tikai daži piemēri. Mums daudz darāmā. Ir aktīvi jāveicina abu valstu politiskie kontakti, un to vislabāk var izdarīt tad, kad amatpersonas un eksperti var tikties klātienē. Meklēsim jaunas iespējas, kā sniegt atbalstu valsts ekonomikas atjaunošanā un stiprināšanā. Šogad pirmo reizi piedalīties pašvaldību vēlēšanās būs iespēja arī ārpus Latvijas dzīvojošiem vēlētājiem. 

Es aicinu Jūs raudzīties uz priekšu ar pozitīvām domām, kalt lielus plānus, domāt labas domas. Aicinu Jūs izmantot tās jaunās iespējas, ko sniedz pagājušajā gadā Latvijā pieņemtie lēmumi attiecībā uz tautiešu ārvalstīs iesaisti Latvijas norisēs.

Lai gaišs un izdevies gads Jums un Jūsu mīļajiem!

             

Jūsu vēstniece Inga Skujiņa