Vēstniece Inga Skujiņa arhitektam Meinhardam fon Gerkānam Hamburgā pasniedz Atzinības krustu

10.11.2021. 13:31

2021. gada 9. novembrī Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa svinīgi pasniedza Latvijas valsts augstāko apbalvojumu – Atzinības krustu, Latvijā dzimušajam izcilajam vācbaltu arhitektam profesoram Meinhardam fon Gerkānam.

Atzinības krusts fon Gerkānam piešķirts par mūža ieguldījumu arhitektūrā un Latvijas vārda nešanu pasaulē.

“Arhitekta fon Gerkāna tiekšanās pēc gaismas un telpas, tāluma un brīvības lielā mērā atspoguļo arī Latvijas valsts attīstību. Viņš bija pirmais pasaules līmeņa arhitekts, kura projekti tika īstenoti Latvijā pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Ar savu darbu arhitektūras jomā, kā arī ar iniciatīvu par Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību, fon Gerkāns ir veicinājis Latvijas atgriešanos Eiropas kultūras un arhitektūras telpā,” ordeņa pasniegšanas ceremonijā uzsvēra Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa.

Fon Gerkāns dzimis 1935. gadā Rīgā. Viņa ģimene 1939. gadā bija spiesta pārcelties uz Vācijas okupēto Poznaņas apgabalu Polijā. Otrā Pasaules kara laikā kļuva par bāreni un uzauga Hamburgā. 1964. gadā pabeidza Braunšveigas Tehnisko universitāti un drīz pēc tam nodibināja savu arhitektu biroju. Karjeras laikā projektējis vairākas izcilas celtnes visā pasaulē, tostarp Berlīnes Tēgeles lidostu un jauno Berlīnes-Brandenburgas lidostu, jauno Berlīnes Centrālo staciju, Hamburgas lidostu un citus vērienīgus projektus.

Atzinības krusts (Croix de la reconnaissance) dibināts 1710. gadā Liepājā, Latvijas Republikā nodibināts 1938. gadā par piemiņu Kurzemes un Zemgales hercogistes slavas laikiem un atjaunots ar Valsts apbalvojumu likumu 2004. gadā. Atzinības krusta devīze ir Pour les honnêtes gens (“Godaprāta ļaudīm”).