Berlīnē darbu sāk jaunā Latvijas vēstniece Vācijā Alda Vanaga

22.08.2022. 17:47

2022. gada 22. augustā Berlīnē, Vācijas Federālā prezidenta rezidencē Belevjū pilī (Schloss Bellevue), vēstniece Alda Vanaga iesniedza akreditācijas vēstuli Vācijas Federālajam prezidentam Dr. Frankam-Valteram Šteinmeieram (Frank-Walter Steinmeier), kļūstot par jauno Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Vācijas Federatīvajā Republikā.

“Manas prioritātes jaunajā amatā būs ciešāka sadarbība drošības, ekonomikas un enerģētiskās neatkarības jomās, kas kļuvušas jo nozīmīgākas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā,” uzsver vēstniece Alda Vanaga.

Vācija ir Latvijas otrs svarīgākais importa partneris un trešais svarīgākais eksporta tirgus. Latvijas un Vācijas attiecībām raksturīga aktīva divpusējo vizīšu apmaiņa, dinamiskas ekonomiskās attiecības, regulāri starpparlamentārie kontakti, tieša sadarbība ar federālajām zemēm, kā arī plaša sadarbība dažādu institūciju starpā. Latviju un Vāciju tradicionāli vieno ciešas saites arī kultūrā un izglītībā.

Darba gaitas Ārlietu ministrijā Alda Vanaga uzsāka 1992. gadā. Karjeras laikā vēstniece strādājusi dažādos amatos, tai skaitā kā Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Dānijā un Portugālē, un kā nerezidējošā vēstniece Brazīlijā. Bijusi arī ES koordinācijas departamenta direktore, Konsulārā departamenta direktore un valsts sekretāra vietniece-administratīvā direktore.

Alda Vanaga studējusi Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, iegūstot gan bakalaura, gan maģistra grādu. Vēstniece pārvalda vācu, angļu, franču, krievu un portugāļu valodas.

Alda Vanaga vēstnieka amatā Vācijā nomainīja Ingu Skujiņu, kura ārkārtējās un pilnvarotās vēstnieces pienākumus pildīja kopš 2017. gada augusta.