Latvijas vēstniece vizītē Hamburgā aicina stiprināt ekonomisko sadarbību un izmantot Latvijas sniegtās priekšrocības starptautiskās konkurētspējas veicināšanā

28.03.2023. 13:25
Latvijas vēstniece vizītē Hamburgā aicina stiprināt ekonomisko sadarbību un izmantot Latvijas sniegtās priekšrocības starptautiskās konkurētspējas veicināšanā

No 2023. gada 13. līdz 15. martam Latvijas vēstniece Vācijā Alda Vanaga iepazīšanās vizītē apmeklēja Hamburgas pavalsti, lai stiprinātu politiskās attiecības, kā arī apspriestu iespējas ekonomiskās sadarbības padziļināšanai, galvenokārt digitalizācijas un atjaunojamo energoresursu jomās. Tiekoties ar Hamburgas amatpersonām un uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem, vēstniece uzsvēra, ka līdzšinējā ciešā sadarbība, ģeogrāfiskais tuvums un līdzīgā uzņēmējdarbības kultūra rada labvēlīgus priekšnoteikumus divpusējās sadarbības intensificēšanai.

Sarunā ar Hamburgas pilnvaroto pārstāvi federālajā valdībā, Eiropas Savienībā un ārlietās Almutu Milleri (Almut Möller), kā arī Hamburgas ekonomikas ministri Dr. Melāniju Leonhardi (Melanie Leonhard) tika izcelta abpusēja ieinteresētība veicināt ciešāku ekonomisko sadarbību. Kā īpaši perspektīvas tika izceltas enerģētikas un digitalizācijas jomas, ņemot vērā gan Latvijā iecerētos zaļās enerģijas infrastruktūras projektus, gan sasniegumus publisko pakalpojumu digitalizācijā.

Tiekoties ar Hamburgas kultūras un mediju ministru Dr. Karstenu Brozdu (Carsten Brosda), sarunu fokusā bija cīņa ar dezinformāciju un mediju stiprināšanas jautājumi. Vēstniece uzsvēra, ka Latvija, ilgstoši stājoties pretī dažāda veida hibrīdajiem apdraudējumiem, uzkrājusi vērtīgas zināšanas un pieredzi, kuras tā ir gatava nodot partneriem.

Tāpat reģionālās vizītes laikā vēstniece apmeklēja Hamburgas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (IHK), kur tikās ar tās vadītāju prof. Norbertu Austu (Norbert Aust), aicinot Hamburgas uzņēmējus izmantot Latvijas sniegtās iespējas starptautiskās konkurētspējas stiprināšanā. Apmeklējot IT uzņēmumu “q.beyond”, kas 2020. gadā atvēra meitas uzņēmumu Rīgā, A. Vanaga guva apstiprinājumu, ka lēmums par darbības uzsākšanu Rīgā ir ļāvis ievērojami kāpināt uzņēmuma apgrozījumu un starptautisko atpazīstamību.

Apmeklējot Hamburgas ostu, kur bija pulcējušies ostu un loģistikas nozares pārstāvji, kā arī par ārējo ekonomisko sadarbību atbildīgās amatpersonas no Ekonomikas un inovāciju ministrijas, uzmanības fokusā bija jautājums par iespējām veicināt sadarbību transporta un loģistikas jomās, kā arī pārrunāta gatavošanās Latvijas-Vācijas Ostu dienām, kas no 26. līdz 28. aprīlim norisināsies Hamburgā un Lībekā. Vizītes noslēgumā vēstniece apmeklēja Vācijas Bruņoto spēku vadības akadēmiju, lai iepazītos ar akadēmijas darbu, izzinātu turpmākās sadarbības iespējas un pārrunātu drošības politikas aktualitātes, kā arī tikās ar Hamburgas Latviešu biedrības pārstāvjiem.

Iepazīšanās vizīte Hamburgā tika organizēta sadarbībā ar Latvijas goda konsuli Hamburgā Dr. Sabīni Zommerkampu-Homani (Sabine Sommerkamp-Homann).

Vizītes fotogalerija: https://www.flickr.com/photos/lvembassygermany/albums/72177720306865294/with/52759011407/