Latvijas vēstniece vizītē Brēmenē aicina izmantot Hanzas savienības mantojumu, lai stiprinātu ekonomisko sadarbību

31.10.2023. 12:36
Latvijas vēstniece vizītē Brēmenē aicina izmantot Hanzas savienības mantojumu, lai stiprinātu ekonomisko sadarbību

2023. gada 17. oktobrī Latvijas vēstniece Vācijā Alda Vanaga iepazīšanās vizītē apmeklēja Brēmeni, lai ar federālās zemes amatpersonām pārrunātu iespējas veicināt sadarbību, īpaši ekonomikas un pilsētattīstības jomās.

Tiekoties ar pavalsts vadītāju, birģermeistaru Andreasu Bovenšulti (Andreas Bovenschulte), tika atzīmēta ilgstošā un ciešā sadarbība, kas jau no Hanzas savienības laikiem izveidojusies starp Rīgu un Brēmeni un sadraudzības līguma ietvaros tiek turpināta arī mūsdienās. Novērtējot aktīvo līdzšinējo sadarbību kultūras jomā, puses pauda interesi stiprināt ekonomiskos kontaktus, īpaši digitālās pārvaldības un ilgtspējīgas pilsētattīstības jomās, piemēram, izzinot un izmantojot potenciālu, ko sniedz pilsētu digitālo dvīņu izveide.

Sarunā ar Brēmenes parlamenta prezidija locekli Hauki Hilcu (Hauke Hilz) tika akcentēta interese un iespējas padziļināt sadarbību tādās jomās kā kiberdrošība, enerģētika, īpaši vēja enerģijas pētniecībā un attīstībā, kā arī publisko pakalpojumu digitalizācijā. Vēstniece Alda Vanaga aicināja Brēmenes amatpersonas kopā ar uzņēmēju delegāciju apmeklēt Latviju, lai iepazītos ar uzņēmējdarbības vidi un sekmētu uz abpusēja izdevīguma principiem balstītu ekonomisko sadarbību.

Apmeklējot Brēmenes Tirdzniecības un rūpniecības kameru (IHK), tika atzīmēts, ka pastāv augsts potenciāls ekonomiskās sadarbības veicināšanai, kura realizēšanai nepieciešams veicināt uzņēmēju divpusējos kontaktus, piemēram, amatpersonu vizīšu laikā. IHK pārstāvji novērtēja labvēlīgo jaunuzņēmumu vidi, kas pastāv Latvijā, vēloties tuvāk iepazīt gan normatīvo regulējumu, gan sekmēt divpusējo sadarbību, īpaši GreenTech un FinTech jomās.

“Latviju un Brēmeni vieno gadsimtos mērāmas saites. Rīga šeit ir zināma kā Ziemeļeiropas pērle ar bagātu vēsturisko mantojumu, ko vēl vairāk veicina Rīgas-Brēmenes sadraudzība, kas 2025. gadā atzīmēs 40 gadu jubileju. Ir novērojama patiesa ieinteresētība padziļināt sadarbību, īpaši ekonomikā, kā arī turpināt aktīvo kultūras jomas sadarbību,” vizītes noslēgumā uzsvēra Latvijas vēstniece.

Jāatzīmē, ka no 2023. gada 2. līdz 4. novembrim Brēmenē norisināsies kultūras un mākslas festivāls “Twin City Challenge”, kura fokusā būs Rīga, iepazīstinot brēmeniešus un pilsētas viesus ar Latvijas kultūras daudzveidību un tradīciju bagātību.

Iepazīšanās vizīte Brēmenes federālajā zemē tika organizēta sadarbībā ar Latvijas goda konsulu Brēmenē un Lejassaksijā Lucu Pēperu (Lutz H. Peper).

 

Foto: Senatspressestelle Bremen