Baltijas-Vācijas Digitālajā samitā apliecina Vācijas ieinteresētību ciešākā sadarbībā ar Latviju digitalizācijas jomā

26.04.2024. 16:10

2024. gada 18. aprīlī Rostokā norisinājās Baltijas-Vācijas Digitālais samits, kurā Latviju pārstāvēja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis. Samita laikā tika pasniegta arī Baltijas-Vācijas Uzņēmējdarbības balva, kurā šogad pirmās divas vietas ieņēma uzņēmumi no Latvijas: Aerones un NACO Technologies.

Baltijas-Vācijas Digitālais samits šogad tika organizēts Meklenburgas-Priekšpomerānijas federālajā zemē Baltijas jūras biznesa dienu laikā ar mērķi stiprināt demokrātisko Baltijas jūras valstu sadarbību, jo īpaši digitalizācijas, enerģētikas un transporta un loģistikas jomās. Jau šobrīd ārējā tirdzniecība starp Vāciju un demokrātiskajām Baltijas jūras valstīm sastāda 337 miljrd. EUR, kas ir vairāk nekā ar jebkuru citu reģionu pasaulē. Vienlaikus samita dalībnieki bija vienisprātis, ka esošajā ģeopolitiskajā situācijā pastāv augsts potenciāls vēl ciešākai ekonomiskai un politiskai sadarbībai.

Samita laikā tika pasniegta arī Baltijas-Vācijas Uzņēmējdarbības balva. Balva ik gadu tiek piešķirta Baltijas valstīs reģistrētiem, uz izcilību un inovācijām vērstiem uzņēmumiem, kas piedāvā risinājumus vides ilgtspējas veicināšanā. Uzņēmumu sasniegto vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija augsta līmeņa nozares pārstāvji no tādiem Vācijas vadošajiem uzņēmumiem kā Bayer, DHL, Schwenk, Siemens u.c.. Šogad konkursa žūrija 2. vietu piešķīra Latvijas uzņēmumam NACO Technologies, savukārt laureāta godā tika celts Latvijas uzņēmums Areones, tādējādi cildinot Latvijas uzņēmumu inovatīvos risinājumus un apliecinot to starptautisko konkurētspēju.

Samita laikā Ekonomikas ministrijas parlamentārajam sekretāram Jurģim Miezainim notika arī  divpusējā tikšanās ar Meklenburgas-Priekšpomerānijas Ministru prezidenti Manuelu Švēzigu (Manuela Schwesig), kura vienlaikus ieņem Vācijas parlamenta augšpalātas Bundesrāta prezidentes amatu. Kā arī parlamentārais sekretārs tikās ar federālo mājokļu, pilsētattīstības un būvniecības ministri Klāru Gejvicu (Klara Geywitz). Abu divpusējo tikšanās laikā tika uzsvērta abpusēja ieinteresētība ciešākai sadarbībai digitalizācijas jomā, īpaši 5G tehnoloģiju attīstībā, kā arī publisko pakalpojumu digitalizācijā, piemēram, ieviešot Būvniecības informācijas sistēmu. Tāpat tika pārrunāta aktuālā ģeopolitiskā situācija, Eiropas Savienības darba kārtības jautājumi, kā arī pārspriestas sadarbības iespējas atjaunīgo energoresursu izmantošanas jomā.

Šī bija jau ceturtā reize, kad Baltijas-Vācijas Tirdzniecības kamera sadarbībā ar Baltijas valstu vēstniecībām Vācijā un vienu no Vācijas federālajām zemēm rīkoja Baltijas-Vācijas Digitālo samitu. Šogad tas tika organizēts sadarbībā ar Meklenburgas-Priekšpomerānijas Valsts kanceleju, bet iepriekš norisinājies Diseldorfā, Minhenē un Lībekā.