Vēstniece Alda Vanaga: Latvija ir gatava sniegt savu ieguldījumu starptautiskās drošības stiprināšanā

05.05.2024. 15:53
Vēstniece Alda Vanaga: Latvija ir gatava sniegt savu ieguldījumu starptautiskās drošības stiprināšanā

2024. gada 4. maijā Berlīnē, Latvijas vēstniecībā Vācijā norisinājās Latvijas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas 34. gadadienai veltītais svinīgais sarīkojums.

Uzrunājot viesus, vēstniece Alda Vanaga uzsvēra, ka Latvija ir sasniegusi to brieduma pakāpi, kad pārliecinoši var sniegt savu ieguldījumu starptautiskās drošības politikas veidošanā.

“Latvijas pieredze, kas iegūta, pārdzīvojot nacistu un padomju okupācijas vairāku gadu desmitu garumā, ir īpaši noderīga šī brīža sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos. Mūsu zināšanas par autoritāriem un totalitāriem režīmiem varētu būt vērtīgs ieguldījumu starptautiskās drošības sistēmas stiprināšanai,” pauda vēstniece.

Vēstniecības lūgto viesu vidū bija Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvji, citu nozaru ministriju pārstāvji un pašvaldību amatpersonas, Vācijā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji, Latvijas diasporas pārstāvji un citi Latvijas vēstniecības sadarbības partneri.

Svinīgo sarīkojumu ar latviešu mūzikas skaņdarbiem kuplināja koklētāju apvienība 30 mūziķu sastāvā, kā arī Berlīnes latviešu koris.

Svinīgais sarīkojums par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas 34. gadadienai tika rīkots kopīgi ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un tika īstenots publiskās diplomātijas programmā Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes lobija kampaņas atbalstam. Kampaņas mērķis ir nodrošināt Latvijas sekmīgu ievēlēšanu 2025. gada vēlēšanās ANO Drošības padomē uz laiku no 2026. līdz 2027. gadam, kur uz vēlētā locekļa vietu Latvija kandidē pirmo reizi. Tās moto – “Kopā par mieru un noturību”. Dalība ANO Drošības padomē būtu viens no nozīmīgākajiem instrumentiem Latvijas ārpolitisko interešu īstenošanai un aizstāvēšanai, kā arī ļautu vēl vairāk paplašināt Latvijas starptautisko sadarbību, dodot ieguldījumu pasaules mieram un noturībai.

 

Fotogalerija: https://www.flickr.com/photos/lvembassygermany/albums/72177720316704437