Reģionālajā vizītē Ziemeļreinā-Vestfālenē vēstniece aicina stiprināt parlamentāro un ekonomisko sadarbību

10.06.2024. 17:06

No 2024. gada 27. līdz 30. maijam norisinājās Latvijas vēstnieces Vācijā Aldas Vanagas reģionālā vizīte Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē. Vizītes laikā vēstniece tikās ar federālās zemes politiskajām amatpersonām un ekonomiskās sadarbības veicināšanas aģentūrām Diseldorfā, Ķelnē un Bonnā, kā arī piedalījās Latvijas goda konsulāta Ķelnē atklāšanā un apmeklēja latviešu organizācijas Minsterē un Annabergā.

Tiekoties ar Ziemeļreinas-Vestfālenes parlamenta priekšsēdētāju Andrē Kūperu (André Kuper, CDU), puses uzsvēra nepieciešamību veicināt parlamentāro sadarbību. Vēstniece norādīja uz nesen notikušo Bundestāga sadraudzības grupas vizīti, kā arī uz federālo zemju amatpersonu vizītēm Latvijā, kam ir tālejoša un būtiska nozīme divpusējo politisko un ekonomisko attiecību stiprināšanā. Vēstniece izteica ielūgumu federālās zemes parlamentārās grupas sadarbībai ar Poliju, Ukrainu, Vidus- un Austrumeiropas, kā arī Baltijas valstīm deputātiem tuvākajā laikā apmeklēt Latviju.

Sarunā ar Ziemeļreinas-Vestfālenes reģionālās identitātes, pašvaldību lietu, būvniecības un digitalizācijas lietu ministri Inu Šarenbahu (Ina Scharrenbach, CDU)  uzsvars tika likts uz sadarbības iespējām publiskā sektora digitalizācijā. Ministre atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegto šajā jomā, no kuras Vācija var daudz mācīties. Vēstniece A.Vanaga īpaši akcentēja Latvijas paveikto būvniecības administratīvā procesa digitalizācijā, kuru augsti novērtējuši starptautiskie eksperti, kā arī cīņā ar dezinformāciju, piedāvājot pieredzes apmaiņu šajās jomās.

Bonnā vēstniece tikās arī ar Germany Trade & Invest vadītāju Jūliju Brauni (Julia Braune), lai uzsvērtu interesi Latvijas uzņēmumiem iekļauties Vācijas ražojošo uzņēmumu piegāžu ķēdēs. Savukārt sarunā ar Ziemeļreinas-Vestfālenes Tirdzniecības un investīciju aģentūras NRW.Global Business vadītāju Fēliksu Neugartu (Felix Neugart) tika pārspriestas sadarbības iespējas gan investīciju piesaistes, gan eksporta veicināšanas jomā.

Ziemeļreinā-Vestfālenē dzīvo lielākā Latvijas diasporas kopiena Vācijā, un atrodas latviešu organizācijām piederoši īpašumi, kuriem ir bijusi īpaša nozīme latviešu trimdas dzīvē Vācijā. Vēstniece apmeklēja Minsteres Latviešu centru, kā arī tikās ar Baltijas Kristīgās apvienības Annabergā pārstāvjiem un pateicās par abu organizāciju darbu, veicinot latviešu Vācijā kopības izjūtu un turpinot latviskuma apziņas kopšanu, kā arī latviešu valodas un tradīciju stiprināšanu. Biedrību vadītāji atklāja izaicinājumus, ar kādiem nākas saskarties un ieskicēja diasporas organizāciju nākotnes plānus.

Vēstnieci vizītē pavadīja jaunieceltais Latvijas Republikas goda konsuls Ziemeļreinā-Vestfālenē un Reinzemē-Pfalcā Dr. Matiass Šūberts (Dr. Matthias Schubert). Plašāka informācija par goda konsula biroja svinīgo atklāšanu Ķelnē skatāma šeit:
https://www2.mfa.gov.lv/berlin/aktualitates/71281-kelne-atklats-jaunais-latvijas-goda-konsulats

 

Foto galerija no reģionālās vizītes:
https://www.flickr.com/photos/lvembassygermany/albums/72177720317672429