Latvijas-Vācijas pašvaldību forumā Berlīnē akcentē digitalizācijas sniegtās iespējas Eiropas konkurētspējas veicināšanai

22.10.2024. 12:42

2024. gada 14. oktobrī Brēmenes pārstāvniecībā Berlīnē norisinājās forums “Latvijas-Vācijas sinerģija: digitālās transformācijas virzītājspēks”, kura mērķis bija stiprināt Latvijas un Vācijas pašvaldību sadarbību. Pasākums sniedza iespēju  dalīties ar Latvijas publiskā sektora digitalizācijas veiksmes stāstiem un izcelt informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) sektora attīstību kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Forumā piedalījās vairāk nekā 190 dalībnieku no Latvijas un Vācijas pašvaldībām, Vācijas parlamenta, federālajām zemēm, ministrijām, kā arī uzņēmumiem un to asociācijām.

Foruma goda viesis bija Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kuru darba vizītē Berlīnē pavadīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis un lielākā Latvijas uzņēmēju, publiskā un akadēmiskā sektora delegācija Vācijas-Latvijas divpusējo attiecību vēsturē – vairāk nekā 130 cilvēku sastāvā. Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents uzsvēra Vācijas pašvaldību nozīmīgo lomu Latvijas transformācijā un integrācijā transatlantiskajās struktūrās pēc neatkarības atgūšanas. “Šogad mēs svinam 20 gadus kopš Latvijas pievienošanās NATO un ES. Šajā laikā Latvija ir divkāršojusi savu ekonomiku, izveidojusi attīstītu digitālo infrastruktūru un kļuvusi par līderi publisko pakalpojumu digitalizācijā. Latvija ir uzticams partneris, un mēs varam piedāvāt plašas iespējas Vācijas un Eiropas konkurētspējas veicināšanā.”

Vācijas federālais satiksmes un digitālo lietu ministrs Folkers Visings (Volker Wissing), atklājot forumu, uzsvēra, ka Baltijas valstis kalpo par digitālā progresa piemēru: “Baltijas valstis, īpaši publiskā sektora digitalizācijā un e-pārvaldības risinājumos, ir apliecinājušas sevi kā līderes. Tāpēc Latvija ir kļuvusi par šī gada lielākās viedās pārvaldības risinājumiem veltītās konferences "Smart Country Convention" partnervalsti. Esmu pārliecināts, ka Baltijas valstu pieredze un zināšanas digitalizācijā var sniegt ievērojamas priekšrocības visai Eiropai. Tāpēc Vācija kopā ar Baltijas valstīm ir izveidojusi Digitālo inovāciju klubu.”

Foruma namatēvs Brēmenes mērs Andreass Bovenšulte savā uzrunā akcentēja ciešo sadarbību starp Brēmeni un Rīgu, kas nākamgad svinēs 40. gadadienu, kā arī izcēla digitalizācijas nozīmi transformācijās un labas pārvaldības veicināšanā.

Pasākuma dalībniekus uzrunāja arī ekonomikas ministrs Viktors Valainis un Vācijas Pilsētu un pašvaldību asociācijas pārstāvis Aleksandrs Handšū (Alexander Handschuh), sniedzot padziļinātu ieskatu abu valstu digitalizācijas procesos, akcentējot veiksmes stāstus un aicinot uz ciešāku sadarbību, lai pārvarētu kopējos izaicinājumus.

Foruma laikā Vācijas un Latvijas pašvaldību pārstāvji, kā arī vadošie Latvijas IKT uzņēmumi dalījās pieredzē par to, kā uzlabot publisko pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, izmantojot digitālos risinājumus. Notika arī diskusijas par mākslīgā intelekta iespējām un nākotnes potenciālu, kā arī par viedās mobilitātes risinājumiem, lai veicinātu mūsdienīgu un drošu satiksmes pārvaldību.

Forumā “Latvijas-Vācijas sinerģija: digitālās transformācijas virzītājspēks” organizēja Latvijas vēstniecība Vācijā sadarbībā ar Brēmenes pārstāvniecību Berlīnē, atzīmējot Latvijas dalības Eiropas Savienībā divdesmitgadi.

Foto galerija: https://www.flickr.com/photos/lvembassygermany/albums/72177720321279797